Kapu a világra

2017.10.26. 23:44

Zsidó napok kezdődtek Kolozsváron

Zenei és irodalmi rendezvényekkel, pódiumbeszélgetésekkel várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődött Kolozsvári Zsidó Napok szervezői.

Az esemény megnyitóján Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: a Kolozsvári Zsidó Napok ugyanúgy részévé vált a város kulturális kínálatának, mint a Kolozsvári Magyar Napok vagy a hivatalos városnapok. Szerinte ezek a napok Kolozsvár identitását jelenítik meg. A város lakói egymás kultúráját erősítve tudnak igazán kolozsváriak lenni – hangsúlyozta.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és a Latorcai Csaba helyettes államtitkár üzenetét közvetítő Alexov Predrag főosztályvezető is megemlítette beszédében: hogy a magyar kormány által elindított zsinagógafelújítási program keretében szeretnék a kolozsvári zsinagógát is felújítani. A főkonzul hozzátette: úgy tartanák természetesnek, hogy ennek a költségeit a román és a magyar kormány közösen fedezze. Az ezzel kapcsolatos magyarországi megkeresésre azonban a román kormány egyelőre nem válaszolt.

Mile Lajos úgy vélte: a Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata nem sablonválaszokat kínál, hanem lehetőséget teremt arra, hogy ki-ki maga tegye fel a kérdéseit, és gondolkozzon. Alexov Predrag azt kívánta, hogy a rendezvény kapu legyen a világra.

A vasárnapig tartó programsorozatot, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Dialógus Egyesület szervezi. A Kolozsvári Rádió stúdiótermében tartott ünnepi megnyitót Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész koncertje követte.

A zsidó napok keretében pénteken Nógrádi Gergely a Frankel Leó úti zsinagóga kántora, szombaton Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, a Malek Andi Soulistic zenekar, vasárnap pedig a Mazel Tov klezmerzenekar lép fel. Két pódiumbeszélgetésre is várják a közönséget. Az egyik beszélgetés vendége Balla Zsófia kolozsvári származású költő, a másiké Röhrig Géza költő, a Saul fia című Oscar díjas film főszereplője lesz.

Borítóképünkön a Mazel Tov klezmerzenekar. Forrás: hatartalankultura.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában