Ország-világ

2021.06.24. 23:05

Tornádó csapott le Csehországra, legalább 150 ember megsérült, hatalmasak a károk

Tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására.

Marek Babisz, a Breclavhoz közeli Hrusky község alpolgármestere a televíziónak azt mondta, hogy a tornádó elpusztította a település felét.

„Településünkön tornádó söpört végig, amely a falu felét a földdel tette egyenlővé. Csak a házak falai maradtak meg, tetők és ablakok nélkül. A szélvihar megrongálta a templomot is, ledöntötte a templomtornyot és elvitte a tetőt. Tető nélkül maradt az iskolánk is. A vihar százéves fákat döntött ki. Szörnyű a helyzet”

- ecsetelte a falu állapotát az alpolgármester.

⚠️🌪️ Numerosos daños materiales en " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Luzice muy cerca de #Hodonin ( #RepúblicaCheca). No son zonas de #EEUU es #Europa Central. Brutal. https://t.co/FpoWwqe8Rb

Az erős szélvihar hasonló pusztítást végzett a szomszédos Moravská Nová Ves településen is. Marek Kosut, a falu polgármestere a televíziónak azt mondta, hogy több száz ház rongálódott meg.

Mindkét településen a szélvihar számos sérülést okozott. A televízió értesülései szerint több tucatnyi embert kellett kórházba szállítani. A hodoníni városi kórház megerősítette, hogy az esti órákban több tucatnyi sérült személyt kezeltek. A tornádó a városban egy autóbuszt is felborított és lesodort az útról. A buszbaleset sérültjei szintén kórházba kerültek.

— Michal Jimramovský (@MJimramovsky) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 24, 2021

Michaela Malachová, a meteorológiai intézet szakértője a CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a rendkívüli erejű szélvihar valószínűleg tornádó volt, bár ez a jelenség a régióban rendkívül ritka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!