Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Idén sem kell a négy- vagy többgyermekes édesanyáknak szja-t fizetni

Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességgel, a kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.

A négy- vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól, amely a keresőtevékenységből származó jövedelmük után jár – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap az MTI-vel.

Már mintegy 46 ezer édesanya élhetett 2020. január elseje óta a 15 százalékos szja-mentességgel, amely közel 16 milliárd forinttal többet hagyott ezeknél a családoknál – írták, rámutatva arra, hogy egy négy- vagy többgyermekes családnál csak ezzel az adómentességgel átlagosan havi 36 ezer forinttal több marad.

Felhívták a figyelmet, hogy a mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítás járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a gyermekek után járó családi kedvezményt.

A jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amelyben az édesanya először minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának. A jogosult a kedvezményt összeghatár nélkül veheti igénybe a minden jogosultsági hónapban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére.

A kedvezmény igénybe vehető már év közben az adóelőleg megállapítása során vagy az adóbevallás benyújtásakor. Az adókedvezménynek az adóelőlegből való igénybevételét a munkáltató felé kell jelezniük az arra jogosult édesanyáknak – olvasható a közleményben.

Dosszié

Hozzászólások

ez méltó hozzá
Így néz ki Koós János sírja – elkészült a síremléke
bilincsben / 9 perce
Megijedtek a nógrádszakáli betörők a biztonsági kamerától, inkább csak azt lopták el
A két helyi lakos a biztonsági kamerát meglátva elállt cselekményétől.
Különleges képek / 10 perce
Virtuális kiállítás nyílt Bajtay Ferenc fotóiból
tanulmány / 11 perce
Az északi-sarkvidék vizét szennyezik a műszálas ruhák mosásakor
bilincsben / 17 perce
Már az ügyészségen az ittasan, jogosítvány nélkül vezető salgótarjáni nő esete
a járvány miatt / 18 perce
Csaknem felére zuhant a vendéglátóhelyek forgalma 2020 végén
szupertej / 18 perce
Az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja a kutatók szerint
járvány / 33 perce
Október óta nem volt ilyen kevés Nógrád megyei fertőzött egy hét alatt