Pihenőidő és tea

2018.02.23. 06:06

Hideg időben óvintézkedéseket kell tenniük a munkáltatóknak 

Erre akkor kötelezik őket a jogszabályok, ha a munkavállalók a munkaidő legalább felében hidegben dolgoznak - hívta fel a figyelmet Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán.

Orosháza, 2012. február 3. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai csúszásmentesítõ útkálit szórnak a behavazott járdán Orosháza belvárosában. Békés megyébe -12 Celsius-fokos hideg és orkán erejû szél kíséretében érkezett meg a havazás. MTI Fotó: Rosta Tibor

A hét végétől várható extrém hideg kapcsán elmondta: a jogszabály szerint szabadtéren plusz 4 fokos, zárt helyen plusz 10 fokos középhőmérséklet alatt óránként 5-10 perc pihenőidőt kell adni a dolgozóknak, amit melegebb helyen tölthetnek, és legalább 50 fokos teát kell biztosítani számunkra.

A munkavédelmi hatóság a szokásos ellenőrzések mellett vizsgálja a hideg időben érvényes előírások betartását is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: nem nagy számban, de minden évben érkeznek bejelentések arról, hogy munkáltatók elmulasztottak különböző intézkedéseket, ezeket kivizsgálják.

A hatóság inkább figyelmeztet, és csak végső esetben bírságol. Mindenkinek az az érdeke, hogy a többnyire tájékozatlanságból fakadó hibák ne ismétlődjenek – fogalmazott Simon Attila.

További részletek ezen az oldalon olvashatók.

Borítóképünkön munkások csúszásmentesítést végeznek a behavazott járdán.

MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában