hatékonyság

2021.04.29. 17:30

Energiahivatal: magyar-szerb konzultációt tartottak a megújuló energiáról

A MEKH általános elnökhelyettese ismertette, hogy a megújulók területén Magyarországon gyors ütemű fejlődés látható.

A megújuló energiával és az energiahatékonysággal összefüggő tapasztalatokról egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a szerb Bányászati és Energetikai Minisztérium államtitkáraival – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Az online találkozón Tóth Tamás, a MEKH általános elnökhelyettese Jovanka Atanackovic és Zoran Lakicevic államtitkárnak ismertette, hogy a megújulók területén Magyarországon gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás mára elérte a 2000 megawattot (MW), és szinte az egész országban folyamatosan épülnek az új naperőművek, így Magyarország korábban is elérheti a 2030-ra célként kitűzött 6500 MW naperőművi kapacitást.

A 2019. május 1-től kizárólagosan használt új támogatási forma, a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló METÁR pályázatok eredményeiről Tóth Tamás elmondta, hogy már az első aukció is jelentős áresést hozott, ekkor még maximum 20 megawattos erőművekre lehetett pályázni. A második tenderen már 50 megawatt volt a felső korlát, ami további áresést hozott.

Az energiahivatal elnökhelyettese közölte, a második METÁR-tenderen a legtöbb pályázó már a piacon elérhető villamosenergia-árhoz hasonló árat kínált. A második pályázaton támogatott beruházások segítségével évente 343 GWh villamosenergia előállítása valósulhat meg megújuló forrásból.

A konzultáció aktualitását az adta, hogy a szerb törvényhozás április 21-én fogadta el a megújuló energiaforrásokról és az energiahatékonyságról szóló új törvényt az európai uniós jogharmonizációt szolgáló energetikai törvénycsomag részeként, így a végrehajtási rendeletek előkészítésénél fontos támpontként tekintenek a magyar tapasztalatokra.

Szerbia 2040-re 40 százalékos megújuló energia részesedést tervez elérni a teljes energiafogyasztásban, amit 2050-ig 50 százalékra növelnének – olvasható a MEKH közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában