Madárinfluenza után

2018.02.20. 14:53

Baromfi Terméktanács: csökkent a baromfiállomány tavaly

Az egyes fajok közül a csirke felvásárolt mennyisége – az ágazatot sújtó járványos betegség ellenére – némileg viszont emelkedett.

A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest – közölte a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója az MTI érdeklődésére.

Csorbai Attila elmondta: az egyes fajok közül a csirke felvásárolt mennyisége – az ágazatot sújtó járványos betegség ellenére – némileg emelkedett tavaly, 0,8 százalékkal, több mint 403 ezer tonnára nőtt. Ezzel szemben a pulykafelvásárlás 4,6 százalékkal 96 570 tonnára, a libáé 21,26 százalékkal 26 829 tonnára, a kacsáé pedig 35 százalékkal 56 268 tonnára csökkent.

Az elnök-igazgató megjegyezte:

a víziszárnyasoknál (liba, kacsa) az idei évre nagyon ambiciózus bővülést prognosztizálnak. Ugyanakkor 2018-ban nőhet a csirkeágazat is, a pulykaágazat esetében pedig stagnálásra, enyhe csökkenésre számítanak a szakemberek.

Csorba Attila kiemelte, hogy a madárinfluenza járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár 11-12 milliárd forintot tett ki. A közvetlen kár alatt a vírus és következményei miatt leölt és megsemmisített állatok, takarmány, alomanyag értéke értendő – magyarázta. Hozzátette: ezeket jogszabály alapján a hatóság gyorsan, pontosan felmérte és kifizette a termelőknek. A közvetett károk a vágó, feldolgozó üzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó károk, illetve a termelőistállók üresen állásából fakadó veszteségek. Ezek megtérítésére a jogszabály elkészítése és az unió jóváhagyása folyamatban van – mondta.

Hozzátette:

a járvány legnagyobb mértékben a víziszárnyas ágazatokat sújtotta, mind a járvány miatt leölt állatok egyedszámában, mind pedig a termelés-kiesésben itt voltak a legnagyobb veszteségek.

Kitért arra is, hogy a járvány megjelenésének kezdete óta a hatóság rendkívül komoly és szakmailag is kifogástalan szabályozást alakított ki. A főállatorvosi határozat megalkotása, a betelepítés szabályainak szigorítása, a járványvédelmi intézkedések tételes megfogalmazása és ellenőrzése eredményezte azt, hogy nagymértékben csökkent az újabb járvány megjelenésének esélye a szakemberek szerint.

Csorbai Attila szerint azonban a járványvédelmi intézkedéseket fenn kell tartani a továbbiakban is. Emellett fontosnak tartja az elnök-igazgató, hogy megvalósítsák a termelők járványvédelmi ismereteinek bővítését és ilyen irányú képzését is. Mindezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a BTT szakmai koordinációja mellett végzik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában