Állami beruházások

2023.05.14. 16:55

Újabb területen érezteti negatív hatásait a háborús infláció

A kormány továbbra is elkötelezett valamennyi beruházás megvalósítása iránt, de a háborús infláció miatt a korábbi árakon ez már lehetetlen. Ez az oka a tavaly felfüggesztett beruházások törlésének.

MW

Illusztráció

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Czinege Melinda

Megjelent az egyes beruházásokat érintő veszélyhelyzeti szabályokat tartalmazó kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben. 

Még tavaly nyáron jelentette be a kormány, hogy a takarékosság jegyében csaknem 300 állami beruházás elhalasztását tervezi, a péntek este közzétett kormányrendeletből pedig kiderül: a rendelet hatálybalépését, azaz május 15-ét követő nyolcadik napon megszűnik minden olyan, a kormány által felfüggesztett vagy megállított, központi költségvetési forrásból finanszírozott beruházásról szóló polgári jogi vagy támogatási szerződés, amelyben a szerződő fél „az állam és az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv, helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv vagy azon gazdasági társaság, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat […] legalább többségi befolyást gyakorol”.

A kormány továbbra is elkötelezett valamennyi beruházás megvalósítása iránt, de a háborús infláció miatt a korábbi árakon ez már lehetetlen. Ez az oka a tavaly felfüggesztett beruházások törlésének

– közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya.

A Magyar Közlönyben közzétett rendeletből kiderül az is: 

a feleknek a rendelet hatálybalépését követő harmincadik napig kell elszámolniuk egymással, tehát június közepéig. A beruházásokra biztosított és fel nem használt központi költségvetési forrásokat legkésőbb a szerződés megszűnésének napját követő napon vissza kell fizetni a  központi költségvetés javára, ezt követően az érintett beruházás további szakmai indokoltságát a  szakpolitikai felelős miniszter felülvizsgálja.

Mindez nem vonatkozik a beruházások előkészítésére, a részben vagy egészben európai uniós források felhasználásával megvalósuló beruházásokra, azonban a május 15-ig érvényesen létrejött, de nem hatályosult szerződések nem válnak hatályossá.

A beruházással érintett szakpolitikai felelős miniszter május 19-éig benyújtott javaslatára az állam nevében eljárva az állami beruházásokért felelős miniszter – vagyis Lázár János – a rendelet hatálybalépését követő nyolc napon belül elektronikus úton felmentést adhat a rendeletben foglaltak alkalmazása alól.

Ha a megadott határidőn belül nem érkezik felmentés, akkor a javaslatot elutasítottnak kell tekinteni – fogalmaz a közlöny.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában