Erős forgalom

2022.06.04. 12:00

Erősödött a lakóingatlan-piac májusban

A csendesebb április után májusban újra erősödött a lakóingatlan-piac: országosan 12 519 lakóingatlan cserélt tulajdonost, és 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott - derül ki a Duna House (DH) havi tranzakciószám becsléséből és jelzáloghitel előrejelzéséből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé.

A cég által májusra becsült 12 519 tranzakció 5 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest, de még így is 12 százalékkal elmarad a tavalyi májusi, kiugróan erős forgalomtól.  

Kiemelték: 

az ingatlanárak első negyedévben tapasztalat jelentős emelkedése és a folyamatosan dráguló hitelkamatok ellenére sem csökkent egyelőre jelentősen a fizetőképes kereslet az ingatlanpiacon. 

Az idén már több mint 63 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ami átlagosan havi több mint 12 ezer tranzakciót jelent. Az aktív piacon azonban a szűkülő kínálat és a nehezedő hitelkihelyezések miatt egyre nagyobb szükség lesz eladói és vevői oldalon is a közvetítői szakmai segítségre - tették hozzá.   

A jelzáloghitel piac az áprilisi rekordmagas volumen után újra nagyon erős hónapot zárt, májusban 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Ez az előző hónaphoz képest 3 százalékos csökkenést mutat, áprilisban ugyanis a Magyar Nemzeti Bank tényadatai szerint 144,76 milliárd forint összegre szerződtek az ügyfelek. Az előző évi májusi adatokhoz képest ugyanakkor 16 százalékkal nagyobb hitelvolumen realizálódott Magyarországon. A hitelpiacot áprilisban és májusban elsősorban az újépítésű  ingatlanokhoz kapcsolódó kihelyezések erősítették.   

Borítókép: illusztráció

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában