Mezőgazdaság

2022.05.19. 11:25

Agrárkamara: a háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.

A lap csütörtöki számában az elnök kifejtette: több éve növekednek a termelési költségek, de a mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozók három évtizede nem tapasztaltak olyan mértékű inputár-emelkedéseket, mint amelyek az elmúlt hónapokban, különösen az orosz-ukrán háború kezdete óta jelentkeztek. Mindezzel két olyan év után kell szembenézni, amikor egyebek közt a koronavírus okozta zavarok miatt több ágazatban a szereplők jelentős része felélte a tartalékait. Győrffy Balázs szerint ugyanakkor élelmiszerhiánytól nem kell tartani.   

A termelés hatékonyságának növeléséhez új beruházások szükségesek, ezért is óriási jelentőségű, hogy a kormányzat - a NAK javaslatára - a korábbi 17,5 százalékról nyolcvan százalékra növelte a vidékfejlesztési beruházási támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet 

- mutatott rá a NAK elnöke, hozzátéve, hogy a bőséges forrás garancia arra, hogy nőjön a versenyképesség.   

A közelgő kamarai választásokra utalva megjegyezte: a következő ciklusban a NAK az állatvédelemmel, az állatjólléttel, illetve a környezet- és természetvédelemmel hangsúlyosabban kíván foglalkozni.   

Kitért arra, hogy az európai uniós környezetvédelmi politikában teljes irányváltásra van szükség, a gazdálkodók számára minden olyan feltételt biztosítani kell, amelyek segítségével megőrizhetik versenyképességüket. Győrffy Balázs szerint elkerülhetetlen az uniós Zöldmegállapodásban előirányzott, a termelést jelentősen korlátozó, viszont az üvegházhatású gázok kibocsátását érdemben nem csökkentő elvárások újragondolása.

Borítókép: Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában