Eredményes munka

2022.04.25. 15:00

Őrzi helyét az európai élvonalban a magyar fogyasztóvédelem

A tavalyi 162 magyar jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, további 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták.

A hazai hatóság a hétfőn közzétett adatok szerint a 4. legtöbb termékriasztást küldte az uniós Safety Gate rendszerbe 2021-ben; a tavalyi 162 magyar jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, további 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták. A fogyasztóvédelem évek óta az élmezőnybe tartozó számú figyelmeztetést oszt meg az európai társhatóságokkal a veszélyes árucikkekről – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) MTI-nek küldött közleményében.

A hétfői tájékoztatás szerint a magyar riasztásokban leggyakrabban érintett termékcsoportok az elektromos készülékek (53 eset), a játékok (44), a díszvilágítási füzérek (23), a világítóberendezések (13) és a hobby- vagy sporteszközök (11). A hazai hatóság 126 súlyos és 36 nagy kockázatú árucikkre hívta fel a tagállamokban működő társszervezetek figyelmét az erre szolgáló rendszeren keresztül. A legtöbbször áramütés- és tűzveszélyes gyártmányokat szűrtek ki a magyar szakemberek.

Kiemelik: Magyarországot csak a sokkal nagyobb piacnak számító Németország, Franciaország és Svédország előzi a tavalyi összesítésben. Az első két helyezett jórészt az autógyártók által önkéntesen megtett riasztásoknak köszönheti előnyét. A hazai fogyasztóvédelem minden esetben klasszikus piacfelügyeleti munkával azonosítja be a nem biztonságos termékeket.

A magyar hatóság évről-évre „üzembiztosan” 150-nél több riasztást küld a Safety Gate rendszerbe, ezzel tartósan az egyik legjobb teljesítményt nyújtja a tagállamok közül.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta: a fogyasztóvédelemben a magyar családok, gyermekek biztonsága az elsődleges szempont. A szakminisztériumban nemzetközi szinten példátlan módon két akkreditált laboratórium működik, amelyek folyamatos termékbiztonsági vizsgálatokkal védik a vásárlókat.

A kollégák a kereskedelmi kínálat rendszeres monitorozásán túl már a vámhatáron is jelen vannak. A vámhatósággal közös munkának köszönhetően feltartóztatott veszélyes termékeket a magyar vásárlóktól és minden európai fogyasztótól távol tartjuk

– fogalmazott Keszthelyi Nikoletta.

Borítókép: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mechanikai és villamos laboratóriumának munkatársai egy etetőszéket vizsgálnak 2020. május 29-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában