MEKH

2022.03.04. 09:00

A hatósági közreműködés segítheti a megújuló energiák termelését

Az energiaszabályozó hatóságok fontos szerepet töltenek be a megújuló energiát termelő technológiák térnyerésében – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

A hatósági szerepvállalás jelentőségét az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) is vizsgálta. A szervezet jelentése alapján a MEKH hangsúlyozza, hogy rendszerszintű tudásuk, mérnöki, jogi, gazdasági ismereteik révén az energiaszabályozó hatóságok hozzájárulhatnak a megújuló energiák szabályozási feladatainak tervezéséhez, végrehajtásához. Az éghajlatvédelmi célok miatt a megújuló energiát termelő technológiák felértékelődnek, rendszerbe illesztésük innovatív, piaci alapú megoldásokat igényel – indokolták a hatósági szerepvállalás erősítését.

A megújuló energiák térnyeréséhez a közlemény szerint megfelelő jogi és informatikai háttérre van szükség, és biztosítani kell a szükséges erőforrásokat. Az ERRA tagjai rendszerint adminisztratív, szervezési, monitoringjellegű feladatokat látnak el, új megoldások bevezetésére még ritkán terjed ki a hatóságok hatásköre – tették hozzá.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában