Szakképzés

2022.02.25. 14:15

A magyar gazdaságnak minőségi, képzett munkaerőre van szüksége

A felívelő pályán lévő magyar gazdaságnak minőségi, képzett munkaerőre van szüksége, a világban történő gyors változásokra az oktatásnak dinamikus, gyors válaszokat kell adnia, és erre ma szakképzés képes – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum megújított kollégiumának átadásán.

Pölöskei Gáborné felidézte, hogy a szakképzés megújítását és továbbfejlesztését célul kitűző stratégia megújulást eredményezett a szakképzés tartalmában, formájában, módszertanában.

Ma már látható, hogy változnak az épületek, bővül az infrastruktúra, bővülnek az eszközök, és olyan képzéseket tudnak elindítani, amelyeket korábban nem, mert nem volt olyan rugalmas a rendszer, hogy gyorsan reagáljon a változó környezetre – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Kitért arra, hogy a változó tartalom nagy kihívás elé állította az oktatókat is, mert az ő tudásuknak is meg kellett újulni. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a szakképzésben oktatók 30 százalékos béremelést kaptak, valamint lehetőséget, rugalmas rendszert a módszertani megújításokhoz.

Kiemelte azt is, hogy minden oktatott szakmát digitális kompetenciákhoz kötöttek. A tanulók ösztöndíjat kapnak, és a képzés végén egy jó szakmát – mondta.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: képzett munkaerőre szüksége van a jelenleg már betelepült cégeknek, és megteremthető annak lehetősége, hogy újabb beruházások induljanak el, ami a térség népességmegtartó-erejét is növeli.

Pölöskei Gáborné jelezte: nagy az igény az infrastrukturális fejlesztések iránt az iskolákban, a tanműhelyekben és a kollégiumokban is. Még sok a tennivaló, de nagy lépésekkel haladnak előre, a kormány milliárdokat fordított a beruházásokra és a sok területi fejlesztés is megvalósult – fejtette ki.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában