Megállapodás

2022.01.25. 18:35

Tovább erősödnek a magyar-kínai innovációs kapcsolatok

Az innovációs szemlélet előmozdításáról és a vállalkozások tevékenységét támogató együttműködések kialakításáról írt alá megállapodást Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára és Jia Jingdun (Csia Csing-tun), a kínai Torch Csúcstechnológiai Fejlesztési Központ (Torch Center) igazgatója egy keddi online egyeztetésen. A dokumentum rögzíti a két ország innovációs vállalkozásfejlesztési, tudás- és tapasztalatcsere élénkítési törekvéseinek kereteit – tájékoztatott közleményében a minisztérium.

A megállapodás értelmében a felek rendszeresen szerveznek szemináriumokat, képzéseket és tanulmányutakat az innovációs ökoszisztéma szereplői számára. Szakmai tapasztalatcserét biztosítanak különösen az orvostudomány, az informatika és a mesterséges intelligencia területein. A kétoldalú befektetési lehetőségek feltárására és ösztönzésére egy közös innovációs és vállalkozási platformot építenek ki.

Az ITM közleménye beszámol arról is, hogy az eredményes megvalósítás érdekében magyar-kínai munkacsoport alakult, amelynek elsődleges hazai vezetője a startupok nemzetközi piacra lépését elősegítő INPUT Program, kínai részről pedig a közel 170 tudományos park és 1000 üzleti inkubátor működését, programját felügyelő Torch Center.

Az aláírást követően Solymár Károly Balázs hangsúlyozta: a Magyarország és Kína közötti tudományos kapcsolatok évtizedekre nyúlnak vissza, mindkét fél elismeréssel tekint a másik technológiai eredményeire, és nyitottan áll azok megosztásához. Az együttműködésnek köszönhetően az innovatív magyar vállalkozások, startupok az INPUT Programon keresztül hozzáférhetnek a fejlesztési központ ismeretanyagához. Kiterjedt kapcsolatrendszer válik elérhetővé számukra, könnyebben vehetnek részt kétoldalú üzleti találkozókon is.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában