Diplomácia

2022.01.25. 13:24

Szijjártó: a kiváló horvát-magyar együttműködésből mindkét ország sokat profitál

Magyarország és Horvátország egyaránt sokat profitál a kiváló kétoldalú együttműködésből, egyebek mellett gazdaságilag is, amit jól mutat, hogy 2010 óta 2,5-szeresére nőtt a kereskedelmi forgalom a felek között – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-horvát diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából Budapesten rendezett panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke a koronavírus-járvány ellenére 2021 első tíz hónapjában elérte a 2,6 milliárd eurót, s ezzel hatalmas rekordot döntött.

Kiemelte, hogy Horvátország a magyar tőke második legfontosabb célállomása, például az OTP és a Mol is igen aktív a helyi piacon, és az ország fontos szerepet játszik majd a továbbiakban a kormány „kifektetési stratégiájában” is.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarország mindvégig nagy erőkkel támogatta Horvátország európai uniós integrációját. Emlékeztetett rá, hogy Zágráb a magyar soros EU-elnökség alatt ért célegyenesbe a csatlakozási folyamatban. Így szerinte Horvátország épp az utolsó pillanatban léphetett be, ugyanis azóta rendkívül felerősödött a bővítéssel szembeni ellenállás egyes tagállamokban.

Ahogyan velünk, úgy a horvátokkal is jól járt az EU, mint ahogyan minden közép-európai ország csatlakozásával. Ez fontos érv amellett, hogy a bővítési politikát folytatni kell

– hangoztatta.

Hozzátette, hogy Magyarország is számíthatott Horvátországra a 2020-as EU-elnöksége alatt, amelynek során mindvégig kitartott a korrekt hozzáállás mellett, még a magyar kormány elleni, „elementáris erejű, képmutató támadások” dacára is.

A miniszter példaértékűnek nevezte az együttműködést a nemzeti kisebbségekről való gondoskodás területén. Aláhúzta, hogy tavaly mindkét országban csúcsot döntött az egymás nemzeti közösségeinek támogatására elkülönített összeg, ami jól mutatja a baráti viszonyt.

Üdvözölte az energetikai összeköttetés fejlesztését, különösképpen azt, hogy a horvátországi LNG-terminál elérésének köszönhetően Magyarország a történelem során most először hosszútávú gázvásárlási szerződést tudott kötni egy nem orosz szereplővel.

Leszögezte: ha a közép-európai országok együtt tudnak működni, akkor saját erejükön felül tudják érvényesíteni az érdekeiket.

Azok a szomszédaink, akik velünk együttműködnek, egész biztosan jól járnak

– fogalmazott.

Beszédében Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter kijelentette, hogy országa fontos barátra lelt Magyarországban a rendszerváltás környékén, és a kétoldalú együttműködés azóta is kitűnő.

Ha nincs Magyarország, valószínűleg nem tudunk belépni az Európai Unióba

– vélekedett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gordan Grlic Radman, horvát kül- és Európa-ügyi miniszter (b) a magyar-horvát diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából rendezett panelbeszélgetésen a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Budapesten 2022. január 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában