Agrárium

2022.01.13. 14:26

Majdnem 7 százalékkal nagyobb az európai almakészlet az egy évvel korábbinál

A kedvező termésnek köszönhetően majdnem 7 százalékkal több az alma az európai tározókban, mint egy éve - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet csütörtökön közzétett tájékoztatásában.

Almából a betárolt mennyiség 4,92 millió tonna, körtéből viszont alig több, mint 656 ezer tonna, ami 27 százalékkal kevesebb éves összevetésben. A visszaesést főképp az olasz termés csökkenése okozta - írták a honlapjukon a WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség) adataira hivatkozva.

   

A közlemény szerint mindkét gyümölcs készletei nagyjából a termésmennyiségnek megfelelően változtak. 2020-hoz képest az európai körtetermés 27 százalékkal lett kisebb, míg almából 11 százalékkal többet szedtek le a kontinensen.

   

A FruitVeb korábbi közleményei szerint a 27 EU-tagállam és Nagy-Britannia összesített almatermése az elmúlt években többnyire 10-12  millió tonna között változott, körtéből többnyire 1,8 és 2,5 millió tonna közötti mennyiséget szedtek. Magyarországon az alma sokéves átlaga 600 ezer tonna, körtéből körülbelül 32 ezer tonna.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában