Csökkenő munkanélküliség

2021.12.01. 10:06

Bodó Sándor: az álláskeresők számának csökkenését kormányzati intézkedések is segítették

A magyar álláskeresők számának csökkenését kormányzati intézkedések, munkaerőpiaci támogatási programok is segítették – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán.

Elmondta, hogy a magyar munkaerőpiacon 2019 nyarán, őszén 3,2-3,3 százalékos volt munkanélküliségi ráta, ami akkor Európa legjobb mutatója volt. A koronavírus megjelenésével aztán néhány nap alatt 10 ezerrel nőtt Magyarországon a regisztrált álláskeresők száma, miután számos munkaadó olyan helyzetbe került, hogy nem tudta a munkaerőt tovább foglalkoztatni.

A kormány ezért jelentős forrásokkal célzott munkaerőpiaci támogatási programokat indított, köztük munkahelymegtartásra, új munkahelyteremtésre – mondta az államtitkár, hozzátéve: kiderült, hogy ezekkel a lépésekkel foglalkoztatási szempontból a járvány kezelhető.

Hangsúlyozta, hogy ez idő alatt a keresetek nem torpantak meg: az idén a gazdaság teljesítménye átlagosan 8 százalékos bérfejlesztést tett lehetővé, jövő év januártól a minimálbér és garantált bérminimum emelkedése húzóerő lesz, és a magasabb bérek esetében kétszámjegyű béremelés is lehet ágazatoktól függően.

A műsorban beszéltek arról is, hogy Magyarországon több mint három évtizedes csúcson van a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millió ember dolgozik.

Bodó Sándor elmondta: van még némi tartalék a foglalkoztatásban, segíteni kell a regisztrált álláskeresők elhelyezkedését.

A munkaadók képzett dolgozókat keresnek, ezért kiterjesztik a Vállalkozások munkaerő támogatása programot a munkaerőpiaci szempontból további hátrányos helyzetben lévőkre is – jelezte az államtitkár. Megjegyezte: mivel a legfrissebb elemzések szerint a régebben szerzett végzettséggel, szakmai ismeretekkel rendelkező munkavállalók nem biztos, hogy megfelelnek a kor legújabb kihívásainak, ezért őket is bevették a programba. A www.munka.hu honlapon olvashatók a részletes feltételek, amelyekkel a munkaadók pályázhatnak a támogatásra.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Bodó Sándor elmondta, hogy a munkaadók visszajelzése alapján bővítették a Vállalkozások munkaerő támogatása programot, hogy a munkavállalók felfrissíthessék ismereteiket az adott munkahelyen szükséges tudásra koncentrálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában