megújuló felsőoktatás

2021.11.08. 22:53

Palkovics: a kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre

Hangsúlyozta: a százéves struktúra átalakítása hosszú folyamat volt, amelynek egyik fontos eleme a pénzügyi háttér, a kiszámítható finanszírozás megteremtése.

Veszprém, 2021. november 8. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) és Stumpf István, a felsõoktatási modellváltás koordinációjáért felelõs kormánybiztos (j) átadja Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának elnöke (j2) részére a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem díszoklevelét A megújuló felsõoktatás ünnepe címû rendezvényen a Veszprémi Petõfi Színházban 2021. november 8-án. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre céljainak megvalósításában – mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn Veszprémben.

Palkovics László A megújuló felsőoktatás ünnepe című rendezvényen kiemelte: a felsőoktatási intézmények modellváltása, amely 2014-ben kezdődött, kezdetben nem volt zökkenőmentes, támadások kísérték, de mára 21 egyetemen sikeresen megvalósult.

A modellváltás egyúttal a finanszírozás átalakítását is jelenti, a felsőoktatási intézmények támogatása jövőre eléri az ezermilliárd forintot – tette hozzá. Ez egyedülálló a magyar oktatás történetében – tette hozzá.

Jelenleg is dolgoznak azon, hogy az egyetemek 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét kielégítsék, ennek a nagy része már rendelkezésre áll – húzta alá.

Hangsúlyozta: a százéves struktúra átalakítása hosszú folyamat volt, amelynek egyik fontos eleme a pénzügyi háttér, a kiszámítható finanszírozás megteremtése. Mint mondta, az állam továbbra is szerepet vállal a finanszírozásban, de fenntartóból partnerré válik.

Palkovics László elmondta azt is: az új modell elfogadottságát jelzi többek között az is, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly és 180 ezer hallgató tanul modellváltó intézményben.

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos közölte: az átalakítás révén minőségi fordulatra, karakteres intézményi profil kialakulására számítanak.

Az állam fontos feladata a folyamatos párbeszéd fenntartása az intézményekkel, a minőségbiztosítás erősítése – húzta alá.

Szavai szerint nagy eredmény, hogy az átalakítás révén javult az életpálya feltételrendszere.

A rendezvényen a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői díszoklevelet vehettek át Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) és Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos (j) átadja Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának elnöke (j2) részére a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem díszoklevelét A megújuló felsőoktatás ünnepe című rendezvényen a Veszprémi Petőfi Színházban 2021. november 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában