mtü

2021.07.02. 08:30

Újabb strandfejlesztési program indul

Strand 5 elnevezéssel újabb strandfejlesztési program indul Magyarországon – jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2017. május 28. Strandoló érkezik a csúszdáról az Aquarius Élményfürdõben Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõn 2017. május 28-án. A strand ezen a hétvégén nyitotta meg a kapuit. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Guller Zoltán a megyei turisztikai szereplők számára szervezett fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a hárommilliárd forint keretösszegű pályázati forrásból élővizes és élővíz melletti, szabad- vagy fizetős strandok megújítását támogatják.

A program célja az, hogy 2030-ig minden magyarországi strand európai színvonalúvá válhasson

- fogalmazott az MTÜ vezérigazgatója.

Guller Zoltán a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy kedvező helyzet esetén az idén elérheti a 30 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon.

Emlékeztetett, 2019-ben 41,5 millió, tavaly a járvány ellenére 22 millió vendégéjszakát realizált a hazai turizmus, az idei pozitív várakozásokra építve jövőre újra elérhető lesz a 2019-es adat is.

Kifejtette, az MTÜ a válság alatt újraalkotta turisztikai stratégiáját, ennek keretében például

egységes szálláshely-minősítést vezetnek be,

a vendéglátóhelyek és egyéb attrakciók adatszolgáltatóként történő csatlakozásával pedig kiépül a statisztikán alapuló ágazatirányítási rendszer.

Utóbbiról szólva elmondta, 39 ezer szálláshely szolgáltat információkat és adatokat a turisztikai ügynökségnek, erre alapozva célzott marketinget és ajánlatokat adhatnak különböző online felületeken keresztül az adott térség vagy látványosság iránt érdeklődő potenciális látogatóknak. Hozzátette, ezek az „adatalapú döntések” a fejlesztések területén is meghatározóak lesznek az MTÜ stratégiájában.

A Kisfaludy-programban 378 projekt részesült közel 30 milliárd forint értékű támogatásban, mintegy 1300 szálloda újult meg és 200 új létesült, emellett közel egymilliárd forintból valósult meg 293 magánszálláshely fejlesztése – sorolta Guller Zoltán.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere beszámolt arról, hogy a belvárosi látogatószám növelése érdekében a nyírségi nagyvárosban komoly fejlesztések történtek a kulturális turizmus területén: átadták a Kállay-kúriát, kialakították a város kulturális negyedét, illetve indul a Jósa András Múzeum fejlesztése.

Felépült két négycsillagos hotel Sóstógyógyfürdőn, a járvány alatt folyamatos volt az állatpark fejlesztése, ennek alapján remélhetőleg visszakerül a város turizmusa a 2019-es szintre – tette hozzá a városvezető.

A sajtótájékoztatón szót kaptak a megye kormánypárti országgyűlési képviselői is: Vinnai Győző arról beszélt, a korábban felújított tiszadobi kastély területén újabb, mintegy kétmilliárdos beruházás kezdődik el, amely a régi gyermekváros rehabilitációját érinti, emellett folytatják a tiszai strandok megújítását, Tiszavasváriban pedig gyógyszálló épülhet 2,5 milliárd forint értékben.

Tilki Attila a Felső-Tisza természeti értékeit kiemelve azt mondta, a térség alkalmas lehet arra, hogy az egyébként Nyíregyházára érkező turisták vízi- vagy kerékpártúrán vehessenek részt, felfedezzék az itt lévő felújított középkori templomok szépségeit, vagy a falusi turizmus értékeit. Simon Miklós Nyírbátor környékének turisztikai lehetőségeiről beszélt, megemlítve a rendezvény- és a vallási turizmus erősségét.

A sport területén is ott vagyunk az újraindítás élén, ebben számítunk a hazai és külföldi turisztikára – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az eseményen. Seszták Miklós kormánybiztos szavai szerint a megyében olyan turisztikai attrakciók kellenek, amelyek egymást segítve járulhatnak hozzá a turisták számának növekedéséhez.

Borítókép: strandoló érkezik a csúszdáról az Aquarius Élményfürdőben Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában