elérhető célok

2021.07.19. 14:35

A precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ

Százmilliárd forint keretösszeggel hirdettek pályázati lehetőséget precíziós gazdálkodás technológiai beszerzésére.

Magyarországon a precíziós gazdálkodást elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák, így a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Feldman Zsolt a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia megnyitó beszédében hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a gazdálkodók között – gazdálkodói mérettől és ágazattól függetlenül – ne alakulhasson ki digitális szakadék. Ezért hirdettek 100 milliárd forint keretösszeggel egy olyan pályázati lehetőséget, amely a mezőgazdasági termelés számára precíziós gazdálkodás technológiai beszerzését támogatja – közölte az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint a precíziós és a digitális technológia alkalmazása olyan célok eléréséhez ad eszközöket, mint például a jövedelmező és eredményes termelés, a piaci versenyben való sikeres részvétel, összhang teremtése a gazdálkodás és a természeti környezet között, az erőforrások, különösen a termőföld fenntartható hasznosítása.

Kiemelte, hisznek abban, hogy a magyar és az európai élelmiszergazdaságban rejlő tartalékok jobb kiaknázásában óriásai szerepe van a precíziós technológiáknak. Ezek gyakorlatban történő sikeres alkalmazása, a termelés hozzáadott értékének növelésében, a termelékenység fokozásában és a versenyképesség erősítésében ugyanúgy kulcsfontosságú, mint a környezetvédelmi és klímapolitikai célok megvalósításában.

Feldman Zsolt közölte, mindezek miatt a kormány összehangolt munkát folytat, hogy a digitalizáció a teljes agráriumban, a teljes élelmiszeriparban elterjedjen. Példaként említette, hogy 2019-ben külön digitális stratégiája is született az agráriumnak, szinte elsőként Európában és készül az élelmiszeriparé is.

Az idén 26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22. között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA). Magyarország először kapta meg az ECPA rendezési jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában