megállapodás kérdése

2020.12.04. 11:33

A home office eszközök is biztosíthatók

Azzal, hogy a nappalink, a konyhánk egyben a munkahelyünk lett, fontossá vált az is, hogy miként védjük ezeket a helyeket, illetve azokat az eszközöket, amelyeken a munkavégzés történik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Girts Ragelis

A járvány miatti vészhelyzet alatt az otthon dolgozó munkavállaló lakásbiztosítási költségeit is átvállalhatja a munkáltató. A home office-ban lévő céges laptopok és egyéb berendezések védelmét több biztosítónál speciális home office biztosítás is segíti.

A kormány a közelmúltban a koronavírus-járvány elleni védekezéssel is összefüggésben új távmunkarendeletet alkotott. A Világgazdaság kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a kormány a munkahelyek megtartását az eredményes gazdaságvédelmi intézkedések mellett rugalmas munkajogi szabályokkal is támogatja.

A távmunka úgy csökkenti a személyes érintkezés egészségügyi kockázatait, hogy közben lehetővé teszi a vállalkozások működőképességének fenntartását.

Az átmeneti szabályozás a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére könnyíti meg a távmunkavégzést. Eszerint a munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, a hozzájárulás mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.

Azzal, hogy a nappalink, a konyhánk egyben a munkahelyünk lett, fontossá vált az is, hogy miként védjük ezeket a helyeket, illetve azokat az eszközöket, amelyeken a munkavégzés történik. Felvetésünkre az ITM-ben elmondták, hogy a szabályozás értelmében akár a lakásbiztosítás díja is beleeshet a 10 százalékos összegbe, hiszen az elszámolás átalány jellegű, a költségeket nem kell számlával igazolni.

A minisztérium tájékoztatása szerint a rendelkezések a lehető legnagyobb szabadságot biztosítják a munkaadó és munkavállaló számára a feltételekről való megállapodásra. Arra is lehetőségük van a cégeknek, hogy biztosítást kössenek a távmunkavégzés közben bekövetkező balesetekre vagy a távmunkavégzéshez szükséges, akár a munkáltató, akár a dolgozó birtokában lévő, de a dolgozó otthonában lévő ingóságokra – klasszikus példa erre a céges laptop.

A magyar biztosítók közül kettő, az Union Biztosító és a Magyar Posta Biztosító kínál direkt home office biztosítási csomagot. De több más biztosítónál is van olyan módozat, amely tartalmaz fedezetet idegen vagyontárgyak biztosítására, az Aegon és a Signal Biztosító lakásbiztosításaiban nevesítve is vannak a fedezetvállalási körben a munkáltatótól hazavitt eszközök.

A fedezet tűzre és elemi kárra, valamint betöréses lopás esetén érvényesíthető.

Az Union Biztosító épp a napokban döntött úgy, hogy a lakásbiztosításainak szerződéses kockázati körét 2021. június 30-ig automatikusan és díjmentesen kibővíti a home office fedezettel – eredetileg az ingyenes kiegészítő az év végéig lett volna érvényben.

A biztosítás azokra a munkáltatótól munkavégzés céljára kapott elektronikai és számítástechnikai eszközökre (mobiltelefon, laptop, számítógép, tablet, monitor stb.), valamint a személyes munkaállomás részét képező bútorokra (szék, asztal) terjed ki, amelyeket a biztosított a home office munkában a napi munkavégzéshez használ.

Baj bekövetkeztekor az Union (a tablet és a mobiltelefon kivételével) 50 ezer forintig térít töréskár esetén, a munkáltatónak történő kártérítési kötelezettség esetén 300 ezer forintig áll helyt. A biztosító a szerződéses időszak alatt csak egyszer nyújt kártérítést, de szándékos vagy súlyos gondatlanságból eredő kár után semmiképp sem.

A Posta Biztosító kiegészítő, tematikus csomagként kínálja a home office fedezeteket. Esetükben a nem saját tulajdonú eszközökre csak elemi kár bekövetkeztekor jár fedezet. A csomag része hat hónapos díjátvállalás munkanélküliség esetére, ezenkívül fedezetet ad a biztosító közeli hozzátartozó felelősségbiztosítására és háztartási kis balesetekre is.

Csak az asztalnál

Otthoni munkavégzés idején is érhet bennünket baleset. Arra a kérdésre, hogy a home office alatt hogyan értelmezhető a munkahelyi baleset fogalma, az ITM emlékeztetett: a munkavédelmi törvény azokat a baleseteket tekinti munkabaleseteknek, amelyek a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben következnek be. A home office esetében a minisztérium értékelése szerint nem minősül munkabalesetnek, ha a munkavállaló a távmunkavégzésre megjelölt helyet elhagyja, azaz például kimegy a konyhába, a mosdóba vagy a kertbe, és ott éri baleset.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában