napsütéses tavasz

2020.04.18. 20:45

Újabb rekord a magyarországi napenergia-termelésben

A rendszerirányító szakértői szerint folyamatos napos idő esetén jó esély van arra, hogy a déli órákban újabb rekordok születhetnek.

Szeged, 2019. április 17. Munkások napelemet helyeznek el a korszerűsítés és felújítás alatt álló Maty-éri kajak-kenu és evezős pálya egyik épületének tetején, a Szegedi Olimpiai Központ területén 2019. április 17-én. A pályán augusztus 21. és 25. között rendezik az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot. A negyven éve működő létesítmény eddigi legnagyobb beruházása valósul meg 2019 júliusára. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A hazai áramtermelés 22 százalékát, az importtal együttvéve pedig az országos villamosenergia-felhasználás 19,6 százalékát biztosították napenergia-termelők csütörtökön a déli csúcsidőszakban, a 942,8 megawattos napenergia-termelési csúcs újabb rekordnak számít a magyarországi villamos energia piacon – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A csúcsot a 12 óra 15 perc körüli negyedórában állították fel a magyarországi fotovoltaikus erőművek.

A közlemény szerint a csütörtöki teljes napi bruttó hazai termeléshez képest a napenergia részesedése 8,3, a napi teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest 6,7 százalékos volt. Csak a világos órákat figyelembe véve jóval magasabb az arány, a bruttó hazai termeléshez képest 13,4, a teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest pedig 11 százalékos.

A Mavir felhívta a figyelmet, hogy a nem háztartási méretű, vagyis az 50 megawattnál nagyobb teljesítményű naperőművek együttes kapacitása elérte az 1016 megawattot, ami a magyarországi rendszer teljes bruttó teljesítőképességének 10,77 százaléka, és várhatóan ez az arány tovább nő. A növekedés a háztartási napenergia-hasznosításban is jellemző, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri a 460,77 megawattot.

A rendszerirányító szakértői szerint folyamatos napos idő esetén jó esély van arra, hogy a déli órákban újabb rekordok születhetnek. A fotovoltaikus termelés tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, mert nyáron, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk.

A Mavir közleményében kiemelte azt is, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli pandémiás helyzetben is garantálja Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátását.

Borítókép: Munkások napelemet helyeznek el a korszerűsítés és felújítás alatt álló Maty-éri kajak-kenu és evezős pálya egyik épületének tetején, a Szegedi Olimpiai Központ területén 2019. április 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában