szüret

2019.08.18. 18:10

Nagyon finom borok teremhetnek idén

A szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat előtt állunk – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára.

Monor, 2018. szeptember 6. Lukácsy Zoltán borász szüretel a monori Lukácsy pincészet szõlõültetvényén 2018. szeptember 6-án. Az Európai Bizottság idén februárban oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Közölte, a borvidékek többségén időben el tudták végezni a szőlészek a munkát, így

minden adott lehet ahhoz, hogy a 2019-es évjárat kiváló legyen.

Hozzátette: a szüret elkezdődött a korai érésű fajtákkal, mint amilyen a Csabagyöngye, ezekből két-három héten belül már kóstolható az újbor. A Budavári Borfesztiválon – szeptember elején – a pincészetek már az első primőr tételekkel megjelennek, Márton napkor pedig a közepes érésű fajták primőr tételeit lehet kóstolni.

Brazsil Dávid az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában elmondta: nemzetközi szinten 2018-ban 45-46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a termelők, mint amennyi a fogyasztás, ezért jelentős készlet halmozódott fel.

Magyarországon júliusban 700-800 ezer hektoliterrel több bor volt a pincékben,

mint szokott, ezért indították meg a zöldszüretet. Jelezte: a zölden leszedett fürtökért európai uniós forrásból tudtak fizetni azért, hogy a szőlő ne kerüljön a piacra.

A főtitkár szerint idén körülbelül 4,6-4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak,

amiből várhatóan 2,8-3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő, de ez függ attól, milyen lesz az időjárás augusztus végén, szeptember elején, ugyanis a fajták nagy része közepes, vagy késői érésű.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában