érkeznek a 2018-as adatok

2019.03.01. 11:31

Gazdasági növekedés terén hazánk ezüstérmes Európában

Az utolsó negyedév teljesítménye alapján Magyarország ezüstérmes, a visegrádi országok között pedig a magyar adatok a legkedvezőbbek.

Nem csak európai viszonylatban volt magas, de több lábon is állt a gazdasági növekedés Magyarországon 2018-ban – így kommentálta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára pénteken az M1-en a legújabb statisztikai adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken kiadott második becslésében 0,1 százalékponttal 5,1 százalékra felfelé módosította a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatokat; a múlt év egészében 4,9 százalékkal növekedett a gazdaság.

Az államtitkár kiemelte: termelési oldalról a szolgáltatások, az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság is hozzátette a saját teljesítményét a növekedéshez, miközben felhasználási oldalon a fogyasztás és a beruházások is jelentősen bővültek. Annak hátterében, hogy a piaci szolgáltatások a 4,9 százalékos növekedésből 3,2 százalékpontot tettek ki, a családi jövedelmek növekedése áll, a többletjövedelmek jó részét a háztartások fogyasztásra és beruházásokra költötték, ami ösztönzőleg hatott a gazdaságra – magyarázta.

Banai Péter Benő arra is kitért, hogy

eddig 19 uniós ország növekedési adatait lehetett megismerni, amelyek között az utolsó negyedév teljesítménye alapján Magyarország ezüstérmes, a visegrádi országok között pedig a magyar adatok a legkedvezőbbek.

A gazdaság bővülése az egyensúlyi mutatók kedvező alakulása mellett valósult meg – mutatott rá az államtitkár. A GDP-arányos adósság 71 százalék alá csökkent 2018 végére az eddigi adatok alapján az előző év végi 73,3 százalékról, az államháztartási hiány 2 százalék körül, az uniós 3 százalékos és az országgyűlési 2,4 százalékos limit alatt alakult, a folyó fizetési mérleg pedig – még ha az import az exportnál gyorsabban is növekedett – továbbra is többletet mutat – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában