zöldenergia

2018.10.27. 09:00

Megkezdte működését a MET-csoport százhalombattai naperőműve

A 17,6 megawatt kapacitású erőmű közel 9000 háztartás ellátásához elegendő energiát termel.

Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET százhalombattai naperőműve a sikeres próbaüzem után – közölte a MET-csoport pénteken. Eszerint a MET Dunai Solar Park a cégcsoport első megújulóenergia-beruházása, közel 9000 háztartás ellátásához elegendő villamos energiát termel. A 17,6 megawatt (MW) kapacitású naperőmű a vállalatcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű ipari területén épült meg.

A tájékoztatás szerint a 25 millió euró értékű beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül hajtották végre. A MET-csoport a beruházás előkészítését 2016 elején kezdte meg, az építkezés 2018 augusztusában fejeződött be.

A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, az első húsz évre a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt.

Horváth Péter, a MET Dunai Solar Park Kft. ügyvezetője, aki egyben a MET Power üzletfejlesztési igazgatója, a közleményben kiemelte, a MET-csoport új üzleti stratégiájának kulcseleme a sokoldalú eszközportfólió kiépítése, amelynek elengedhetetlen része a megújuló energiaforrások felé nyitás.

Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere a közleményben hangsúlyozta, a város energiatermelésének új mérföldköve a MET-csoport beruházása, amely tisztán zöld fejezetet indít el a település életében.

A vállalat további befektetéseket is tervez, összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon – jelezte a MET-csoport.

A svájci központú MET-csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív.

A MET-csoport tulajdonosai a vállalat vezetői és alkalmazottai, többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában