Autóipar

2018.08.22. 06:25

Sinkó Ottó: hosszú távon hasznos a BMW megjelenése

A szakember szerint a beruházás akkor lesz igazán jó a magyar gazdaságnak, ha a beszállítást is hazai vállalatok végzik.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúban azt mondta: szerinte a makrogazdasági paramétereket jelentősen befolyásolhatja a BMW magyarországi termelésének majdani beindulása, nő az export, az import és a bruttó hazai termék (GDP), de nem sokat emelkedik a bruttó nemzeti termék (GNP), vagyis a magyar tulajdonú vállalatokban és magyarok által előállított termék.

A beruházás akkor lesz igazán jó a magyar gazdaságnak, ha az autóipari cég beszállítóit is magyar vagy idetelepült cégek adják jelentős részben.

Ez viszont évek, sőt évtizedek kérdése – mondta a lapnak. Hozzátette, jobb lehet a helyzet, ha a debreceni BMW-gyárban leginkább elektromos járművek készülnének, mert ott kevésbé kötött a beszállítói piac, az ilyen igény gyorsabban megjelenhet a magyar cégeknél.

A Videoton áttételesen már régóta beszállítója a BMW-nek, és a járműipari beszállítás a cég portfóliójában és az árbevételben 46 százalékos részesedést tesz ki.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában