kedvező folyamatok

2018.07.12. 12:07

Nem változott a cafetéria-keret

A jövő évi költségvetést semlegesen érinti a forint árfolyamának alakulása, a kabinet jelentős tartalékokat képzett a büdzsében – mondta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár.

A politikus az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában leszögezte: egy esetleges 3 százalékos infláció esetén is 3,5 százalék feletti gazdasági növekedéssel tervez a kormány, amely lehetővé teszi a kitűzött célok megvalósítását.

A politikus arról is beszélt, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat négy százalékot meghaladó gazdasági bővüléssel számol. A kormány szerint a jövőben

a foglalkoztatottak száma tovább bővül, eközben pedig bruttó béremelkedés valósulhat meg.

Ezek lesznek azok a főbb jellemzők, amelyek meghatározzák a jövő évi büdzsét.

Az államtitkár szerint a gazdasági bővülésnek és az alacsony hiánynak köszönhetően az államadósság GDP-arányosan három százalékponttal csökkenhet.

Az új költségvetés az egyes állampolgárok szintjén is érzékelhető lesz, hiszen az általános béremelkedés mellett

a közszolgáltatások biztosítására is nagyobb keret áll majd rendelkezésre, amelynek fontos hozadéka lesz a közbiztonság javulása is.

Banai Péter Benő azt is elmondta, hogy a családok szintén jól járnak, a kétgyermekes családok adókedvezményében ugyanis bővülés várható. Amennyiben a növekedési prognózisok megvalósulnak, úgy kedvező folyamatok várhatnak a lakosságra – tette hozzá.

A politikus a sajtóban folyamatosan megjelenő hírekre is reagált, amelyek a kormány által tervezett megszorításokra vonatkoznak. Ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy a keretek nem szűkülnek, csupán a cafetéria keretén belül választható kedvezményes adózási formák a SZÉP-kártyára szűkülnek le. A SZÉP-kártya efféle erősítésével azonban a hazai szolgáltatások és a turizmus fejlődése folytatódhat.

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában