megdöbbentő

2021.07.28. 07:54

Országszerte lopják a kutyákat, ezek a fajták vannak a legnagyobb veszélyben

Egyre több állatot rabolnak el országszerte, és a bűnözők már Budapesten is szedik áldozataikat. A hírt először a Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentő szervezet Facebook-oldala közölte, és azonnal rengetegen megerősítették az abban közölteket.

Forrás: Ripost

Az egyesület Facebook-oldalának beszámolója szerint a probléma Békés megyében kezdődött, de mostanra már a fővárost is elérték a lopások. A szívtelen tolvajok kimondottan a kistestű kutyákra vadásznak – írja a Ripost.

„Békés megyében az elmúlt időszakban kistestű fajtatiszta kutyák tűntek el. Nagyon sokan keresik a kutyájukat itt az FB-n is, nekünk is jelezték, vegyétek komolyan” – ez a szöveg állt a posztban. A kommentek között rengetegen számoltak be hasonló történetekről.

Néhány hozzászóló szerint a kutyasétáltatókat hazáig követik a tolvajok, és kifigyelik, hogy mikor rabolhatják el kiskedvenceiket. Mások szerint benyúlnak a kerítésen, és kiemelik onnan a szelídebb állatokat, olykor pedig a zárfeltöréstől sem riadnak vissza.

Ami a legmegdöbbentőbb, hogy a beszámolók szerint előfordul, hogy kiskorú segítségével csalogatják ki a kutyusokat a házak udvaráról.

Fotó: Ripost

A kutyamaffia jövedelmező iparág

A Kelet-Európában tenyésztett, vagy innen elrabolt kistestű kutyák kedvelt portékák a nyugati állatpiacon. Hatalmas hasznot zsebelhet be általuk a szállító, ugyanis míg itthon egy fajtiszta yorkshire terrier ára 100–150 ezer forint körül mozog, addig külföldön akár a három-négyszereséért is el lehet adni. A kutyamaffia működéséhez két dolog elengedhetetlen: az egyik az állatorvos, aki lepapírozza a kutyák „származását”, valamint egy olyan szállítási mód, ami a határon feltűnésmentes.

 

Fotó: Ripost

A Metropol által megkérdezett állatmentő szerint azért a kistestű kutyákat rabolják el, mert azokat könnyebb szállítani, és most ezek a divatosak – leginkább a tacskó, a yorkshire terrier és a francia buldog.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a bejelentett kutyalopások számáról nem vezetnek külön statisztikát. Azonban arról tájékoztattak, hogy az elmúlt fél évben mindössze egy esetben derítettek fel kutyalopási ügyet Budapesten.

Bíborka kétségbeesetten keresi a IX. kerületben eltűnt yorkiját

Múlt kedd óta keresi elkeseredetten négylábú társát Molnár Bíborka. A fiatal nő a kertben játszott kiskutyáival, azonban egyikük egyszer csak eltűnt, és azóta sincs nyoma.

Mint kiderült, Viót, a négyéves yorkilányt egy ismeretlen középkorú nő vitte magával, akinek a képét egy utcai kamera rögzítette is, ahogy a karjában a kutyával elsiet. A történet a továbbiakban furcsa fordulatot vett.

„Egyből elkezdtük keresni Viót, aztán egyszer csak hívtak a szomszéd szállodából, hogy egy hölgy bevitte hozzájuk a kutyust, és megkérdezte, hogy ismerik-e a gazdáját

– mesélte Bíborka.

Az ott lévők azonnal felismerték, és szóltak a nőnek, hogy várja meg, amíg odaérek, majd azonnal értesítettek minket. Azonban, mire öt perc múlva odaértünk, már az ismeretlen elvitte magával, mert azt állította, nagyon siet. Valami olyasmit mondott, hogy beteget hozott a kardiológiára, de majd visszajön, vagy elviszi csipet olvastatni. De egyiket sem tette meg azóta sem” – nyilatkozta a szomorú gazdi.

Bíborka nem adta fel a reményt, és 100 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki megtalálja elveszett kedvencét.

Félnek a budapesti kutyatulajdonosok

A Metropol megkérdezte a budapesti kutyatulajdonosokat is, hogy mit gondolnak a történtekről.

Molnár Bíborka
Fotó: Olvasói fotó / Ripost

„Ez a hír számomra szerencsére új – mondta lapnak Dicső Liza, Toni gazdája. – Nagyon sajnálom azokat a gazdákat, akikkel ez megtörtént, mert nekem is van egy szálkásszőrű tacsim, és bármit megtennék azért, hogy ilyesmi ne forduljon elő többet. Bele sem merek gondolni abba, milyen érzés lehet, amikor az egyik pillanatban még ott ugrándozik mellettünk boldogan a kiskutyánk, aztán hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy kétségbeesetten keressük.”

 

Lomtalanításra hivatkoznak a tolvajok

Hónapok óta érkeznek a hírek a különböző kutyás csoportokba, hogy egy háromfős társaság lomtalanítás indokával közel kerül a házak kertjeihez, majd különböző praktikákkal megpróbálják az udvarról kicsalogatni az állatot. Van, hogy gyereket használnak fel erre, és gyakran bejutnak az udvarokba is. A szemtanúk szerint több ilyen csoport is lehet. Az egyik egy fehér Fiat Ducatóval jár településről településre, míg a másik csoport egy sárga autóval vadászik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában