2024.12.11. 07:03
Ezekre a dolgokra érdemes figyelni szaloncukor vásárlásakor
A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a szaloncukor tulajdonképpen magyar találmány, de nem tekinthető hungarikumnak. Készítésével egészen biztosan magyar cukrászok kezdtek el foglalkozni elsőként még az 1800-as években, és azóta is csak a magyarok készítik ebben a formában.
Többféle ízesítésű szaloncukrot árusítanak a karácsonyi vásárokban
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap
Fotó: Vendel Lajos
A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődött, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább tizenhétféle ízesítésben kínáltak tálkából a szalonban, ahol a fenyőfát is felállították. Egyesek szerint az elnevezés is innen származik, mások
a nevet Jókai Mórtól eredeztetik, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt csemegét.
A csokoládéval bevont, fára akasztott édesség csak a hatvanas években kezdett el terjedni.
A fenyőfa szaloncukorral díszítése is csak nálunk szokás, ezt eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak – írja a Metropol.
Az év szaloncukra 2024
Idén ötödik alkalommal rendezték meg Az év szaloncukra versenyt, amelyen a hazai szaloncukrokat gyártó cukrászdák és gyártók szaloncukrai vettek részt.
A győzteseket 157 szaloncukor közül választották, nyolc kategóriában.
Az év szaloncukra 2024 címet idén a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el.
Hogyan vásároljunk szaloncukrot?
A Metropol összeszedte a legfontosabb szempontokat, amelyeket nem árt figyelembe venni szaloncukor vásárlásánál:
- Legyen szó bármilyen fajtáról, egy kiló termékben legalább 70 szemnek kell lennie.
- A megnevezésben meg kell jelölni a szaloncukor fajtáját.
- Mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva,
- töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is.
- A fantázianéven kívül a csomagolásnak tartalmaznia kell
- a termék pontos megnevezését,
- a gyártó, forgalmazó nevét és pontos címét,
- a minőségmegőrzési időt,
- az összetevők listáját,
- a gyümölcstartalmat töltött termék esetén, valamint
- az allergén anyagokat.
- Lehetőleg olyan terméket vegyünk, amelyen magyar nyelvű tájékoztató is van,
- kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket és
- kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba,
- lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült vagy azzal bevont terméket,
- aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon magas mandulatartalmút.