Veszély

2022.06.07. 10:52

Csak egy esetben lőhető ki a Pest megyében kóborló medve

Az egész úgy kezdődött, hogy Erdőkürt határában felbukkant egy medve, amit hamarosan Aszód környékén kaptak lencsevégre, mígnem rövidesen Vanyarc és Kartal közelében is látták: ez után következett Iklad, ahol az állat a vadaknak kiszórt ételt dézsmálta meg, majd továbbállt.

A hatóságok és a Pilisi Parkerdő Zrt. mellett Ikladon szintén a veresi szakemberektől kértek segítséget, akik a következő tanácsot adták:

Mivel a medve 2-3 nap elteltével vélhetően ismét útra kel, lehetőleg senki se zavarja a területet,  melyet jelenleg a helyi vadászok, illetve figyelmeztető tábláik őriznek.

Azóta újabb infó is kikerült a vadról a Nógrád megyei medve figyelő Facebook-oldalon: csütörtök este, negyed 8 körül egy férfi és állapotos párja éppen Galgagyörk irányába autózott Galgamácsa felől - egészségügyi kitérő céljából megálltak egy erdős területen, ahol a kocsiból kiszálló férfi először furcsa hangokra, majd egy medvére lett figyelmes - írja a Bors.

A medve nem játék, ezért vigyázzunk vele!

A helyi vadásztársaság elnöke, Kovács Péter akkori Facebook-posztja szerint a medve folyamatosan feltűnik, ezért fokozott óvatosság javasolt az erdei, mezei túrázás esetén – természetesen a Veresegyházi Medveotthon állatokért felelős szakmai vezetője, Székely János sem állít mást: úgy véli, közel sem különleges ez a helyzet, az embereknek azonban tisztában kell lenniük a ténnyel, miszerint vadállatról van szó, amit nem tanácsos háborgatni.

Mivel a főváros környékét, valamint Pest megyét rendre megtöltik a kirándulók, a nagyvadak pedig összefüggő, viszonylag háborítatlan erdőterületet igényelnek, szinte bizonyos, hogy ez az állat sem fog megtelepedni a környéken – magyarázta a szakember, feltételezve, hogy egyetlen medvéről van szó.

Székely János, a Veresegyházi Medveotthon állatokért felelős szakmai vezetője feltételezi, hogy egyetlen medve kóborol Pest megyében (Fotó: Kurucz Árpád)

A Medveotthon munkatársa szerint az elmúlt 170 év során elfelejtettünk együtt élni ezekkel a ragadozókkal, vagyis azok esetleges visszatelepedése problémát jelentene a magyarságnak.

A nálunk élő állatok megszokták a közelségünket, ám egy vadon élő medve, aki még sosem, illetve csak ritkán találkozott emberrel, bármikor megijedhet – fejtette ki Székely János, hozzátéve, hogy mivel fokozottan védett fajról van szó, a kóbor állat kilövésére csupán legvégső megoldásként, kizárólag az emberi élet védelmében kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában