Brutális gyerekkor

2021.12.30. 11:18

Szexuálisan zaklatta és verte a saját apja Szilágyi Liliana úszónőt

Az ifjúsági olimpiai bajnok úszó, Szilágyi Liliána saját közösségi oldalán hosszú bejegyzésben állt a nyilvánosság elé, melyben leírja, hogy apja, a korábbi többszörös magyar bajnok és olimpikon úszó, Szilágyi Zoltán éveken át testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta.

A 25 éves sportoló, aki 2014-ben a nankingi ifjúsági olimpián a 100 és 200 méteres pillangóúszást is megnyerte (utóbbi távon pedig már a felnőttek között lett Eb 2. 2016-ban) a közösségi oldalán egy megrázó erejű képpel, valamint egy hosszú bejegyzéssel állt a nyilvánosság elé - írja az Origo.

"Bántalmazott vagyok. 25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges.

Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam - kezdi a közösségi oldalán közzétett súlyos vallomást.

Az említett édesapa nem más, mint Szilágyi Zoltán, korábbi 30-szoros magyar bajnok, világbajnoki 6. helyezett gyorsúszó, aki sokáig a lánya edzője volt. Az édesanya pedig a játékosként háromszoros, edzőként egyszeres olimpiai bajnok pólólegenda, Gyarmati Dezső lánya, Gyarmati Eszter.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában is megszólalt szerdán este. Mint a vele készült interjúban hangsúlyozta az ő esetükben „nem egy-két pofonról, hanem a fizikai erőfölény folyamatos, konzekvens, visszaélésszerű használatát jelenti, ami sokkal súlyosabb.

Nagyon remélem, hogy kevesen tapasztalták meg, milyen, amikor gyógyuló sebhelyekkel van tele az ember teste.

A szexuális bántalmazásról szólva elmondta, hogy ennek az elfogadása volt a legnehezebb, és egy éve jutott el odáig, „ásott le önmaga mélyére" a válaszokért, hogy szembe tudott nézni azzal, hogy az apja mit csinált vele.

Elmondta, 

már folyamatban vannak jogi lépések az ügyben". Addig is, mint mondja „a leghitelesebb módja, hogy megmutatom a történeteimet és megmutatom a gyógyulásom útját, hogy jutottam el odáig.

Szilágyi Liliána a Széchy SE-ben kezdte karrierjét, majd a Jövő SC, a Kőbánya SC és a Honvéd után rövid időt az Egyesült Államokban (Florida Gators) töltött, mielőtt 2019-ben a Ferencváros sportolója lett volna. Édesapja mellett edzője volt az a Turi György is, akiről az elmúlt hónapokban derült ki, hogy ugyancsak rendszeresen verte és alázta meg (nem egyszer szexuálisan is) a tanítványait. 2019 óta Hosszú Katinka korábbi férjével és edzőjével Shane Tusuppal dolgozik együtt. Szilágyinak ugyan volt olimpiai szintje, 2020 decemberében váratlanul mégis bejelentette, hogy nem indul a 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián.

"Azt szokták mondani, emberből vagyunk. Egy gépnek nincsenek érzései, nekem vannak. Időt kértem és kaptam a Fraditól, amiért nem győzök elég hálásnak lenni" - nyilatkozta akkor klubja honlapján.

Hangsúlyozta, nem vonult vissza, nem hagyta abba az úszást, de muszáj a testével és a lelkével törődnie, de bővebben nem nyilatkozott a döntése hátteréről. "Fiatal vagyok, lehetek még ismét bajnok, érhetek el nagyszerű eredményeket. És szeretnék is elérni" – szögezte le. Hozzáfűzte: az lebeg a szeme előtt, hogy a 2024-es párizsi olimpián ereje teljében legyen.

,,Nem adtam fel az álmaimat, csak össze akarom szedni magamat ahhoz, hogy úgy tudjak edzeni és versenyezni, ahogy az a korábbi eredményeimhez méltó."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában