örökség

2021.06.12. 11:11

Ennyiért vennék meg Törőcsik Mari házát: megszületett a terv, mihez kezdenének vele

Emlékházként működtetné Törőcsik Mari egykori otthonát a velemi önkormányzat, csakhogy ehhez előbb meg kell vennie. Az áprilisban elhunyt művésznő ingatlanjának piaci értéke a becslések szerint negyven–ötven millió forint, ám a településnek nincs ennyi pénze.

Fotós: Kallos Bea

Még közel fél évet kell várni arra, hogy sor kerülhessen a hagyatéki eljárásra, így egyelőre nem ismert, hogy mi áll Törőcsik Mari végrendeletében, ám még életében többekkel is beszélt arról, hogy mit szeretne. A Nemzet Színészének Budapesten és Velemben is volt ingatlanja, de élete utolsó felében már a Vas megyei településen tartózkodott, amikor éppen nem szorult kórházi kezelésre. Bakos László polgármester a Borsnak elárulta: az önkormányzat szeretné megvásárolni a háromszoros Kossuth–díjas színésznő házát.

A szándékunk komoly, de még nem tudjuk, rábólintanak-e az örökösök. Egy ingatlannak piaci és eszmei értéke is van, és egyáltalán nem biztos, hogy a kettő megegyezik

– magyarázta a településvezető.

Mari otthona egy gyönyörűen felújított, hosszú parasztház szép kerttel. Az értéke normális körülmények között mintegy negyven–ötvenmillió forintra tehető, de lehet, hogy Teréz, a művésznő lánya ennél többet szeretne kapni, ha egyáltalán eladja. Törőcsik Mari halhatatlan, ezért könnyen lehet, hogy az a tény, hogy az ő házáról van szó, értéknövelő tényező.

Bakos László hozzátette, korábban sokszor beszélgetett a kiváló művésszel.

Mondogatta, hogy örülne, ha a szülőföldjén,

Pélyen kialakítanának egy emlékházat, de mi úgy véljük, itt, Velemben is méltó helye lenne egy ilyen intézménynek. Törőcsik Mari megérdemli, hogy még sokáig emlékezzenek rá, ezért a házával szemben egy szobrot is el szeretnénk helyezni, amely padon ülve ábrázolná. A háza megvásárlásához egyelőre nincs meg az erőforrásunk, de bízunk benne, hogy könnyen találunk támogatókat – mondta.

Természetesen a Bors kíváncsi volt rá, mit szól az elképzeléshez a művésznő lánya és örökbefogadott fia. Teréz élettársát elérték telefonon, de közölte, hogy nem szeretnének nyilatkozni.

A vietnami származású Son a jelek szerint nem akadályozná az emlékház megvalósulását.

Nekem van Velemben egy szép családi házam és családom, ezért nem foglalkoztat a gondolat, hogy mi áll a végrendeletben. Bármi is legyen benne, tiszteletben tartom – közölte a fiú.

Margitka, az elhunyt színésznő közvetlen szomszédja és egyben mindenese kiváló elképzelésnek tartja az emlékház gondolatát. Úgy véli, ha van valaki, aki megérdemel egy ilyen megtiszteltetést, az Törőcsik Mari.

A gyerekek nemigen járnak mostanában a házba, én viszont továbbra is érvényesnek tekintem a Marival kötött megállapodásomat

Hetente többször is bemegyek, hogy kiszellőztessek és letöröljem a port. Annyi jót kaptam az életem során a művésznőtől, hogy teljesen természetesnek érzem ezt a szolgálatot – mosolygott a 82 éves asszony.

Borítókép: Törőcsik Mari a nemzet színésze öltözőjében, miután 79-ik születésnapja alkalmából köszöntötték Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színdarabjának előadása után a Nemzeti Színházban 2014. november 24-én este

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában