Ország-világ

2021.02.25. 12:40

Életmentő lehet! Így erősíthetjük a légzőizmainkat a COVID-19 ellen (videó)

Az oktatóvideó dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszékének közreműködésével készült.

Forrás: Semmelweis Egyetem / Youtube

Ezért fontos a gyakorlat

A COVID–19-fertőzés ugyanis a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja leginkább: főként az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket. A tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom-terheléshez való alkalmazkodási képtelenséggel (légszomj), így a betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, amit szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

Erősítsük meg a légzőizmokat!

A videó bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében. A légzőizom-erősítő gyakorlatokat nem csak a veszélyeztetett csoportoknak készítettük: a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintettek figyelmébe is ajánljuk.

A felvételből az is kiderül, hogy légzőizmainkat már három hét alatt megerősíthetjük.

Ha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd. A legjobb tehát, ha a rendszeres mozgás – így a légzőizom-gyakorlatok is – a mindennapi életünk részévé válik – írja a metropol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában