interjú

2021.01.20. 13:57

Bagi Iván kiáll a valódi értékekért

Bagi Iván évtizedek óta a magyar humor meghatározó alakja, éppen ezért fontosnak tartja, hogy valódi értékeket közvetítsen műsoraiban. A Karinthy-gyűrűs humoristának tavasszal jelenik meg a tizedik verses kötete, a következő években pedig regényírással szeretne foglalkozni.

Hidaskürti Nagy Mátyás

A Vasárnap Reggel Ivánt szépirodalmi munkásságáról, hitéről és aktuális műsorairól is kérdezte.

Legutóbb december végén beszélgettünk, akkor éppen a szilveszteri műsoron dolgozott, és videóklipet forgatott Nagy Feróval. Mi történt azóta? Sikerült kipihenni az év végi fáradalmakat?

Nem tudtam igazán kipihenni magam, mert a Darázsfészek című podcast műsorommal azóta is hétről-hétre jelentkezem az Origo felületén. Sok munka van egy-egy résszel. Valamelyest persze nyugodtabbak a mindennapjaim a Szilveszter előtti időszaknál, de több pihenésre lenne szükségem. Az év végi munkák szerencsére jól sikerültek, a Feróval készített közös klipünket, már több mint 150 ezren tekintették meg a közösségi oldalamon, a Bagi-Nacsa Orfeuma szilveszteri adása pedig több százezren nézték a tévéképernyők előtt.

A Bagi-Nacsa Orfeuma volt a harmadik legnézettebb szilveszteri műsor a közmédiában. Korábban azt nyilatkozta, hogy a művészi ambícióikban van némi hagyományőrző hajlam. Mire gondolt ez alatt?

Ez csupán annyit jelent, hogy lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ápolni a régi nagy nevettetők, humoristák és színészek emlékét, mivel szeretnénk, hogy továbbra is a jelenünk szerves részei legyenek. Méltatlanul keveset beszélünk a könnyű műfaj hazai kiválóságairól. Sajnálatos tény, hogy már több olyan nemzedék is felnőtt, akik egyáltalán nem hallottak semmit például Salamon Béláról, Márkus Lászlóról, sőt néhányan Hofi Gézáról sem. Olivérrel rendkívül fontosnak tartjuk, hogy amennyire erőnkből telik, a saját művészetünk segítségével felidézzük ezeknek a csodálatos világnagyságoknak az emlékét, ha úgy tetszik, jelen körülmények között mutassuk meg munkásságuk színe-javát a köztévén látható műsorunkban.

Bagi Iván a Bagi-Nacsa Orfeuma című tv-műsor felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda úti gyártóbázisának stúdiójában 2019-ben
Fotó: MTVA / Zih Zsolt

Úgy tudom, megújul a műsor. Van ennek különösebb oka?

Valóban némiképp változni fog a műsor díszletében és felépítésében is, de nem külső tényezők miatt. Olivérrel döntöttünk így. Volt már jó pár közös munkánk, például a Médiacápa, a Bagi-Nacsa Show, vagy a Szálka, és most itt van a Bagi-Nacsa Orfeuma. Szerintem időnként nem árt egy kicsit megújulni, hiszen az elmúlt évek alatt mi magunk is folyamatosan változtunk. Minél korosabb egy előadóművész, annál nagyobb igénye támad arra, hogy valódi értékeket közvetítsen. Ebben köztünk sosem volt vita.

Ha már az értékeknél tartunk: köztudott, hogy konzervatívnak tartja magát. Ez miből ered önnél?

Talán abból, hogy mindig meglehetősen gyökértelennek éreztem magam, hiszen nem családban nőttem fel, és amit mások teljesen természetesnek vettek, azt én soha semmilyen formában nem kaptam meg. Még elméletben sem nyílt rá lehetőségem. Ezért mindig elmondhatatlanul vágytam rá, hogy az identitásomat valahogy megerősíthessem. Ezért is bír akkora jelentőséggel életemben a konzervatív -keresztény értékrendem, mert az idősebb testvéreim az enyémmel szöges ellentétben álló mentalitását a saját bőrömön kellett megtapasztalnom.

Több árvaházat is megjárt gyermekkorában, erről könyvet is írt, emellett számos verses-kötete megjelent. Miből merít ihletet?

Zömében a saját életemből, ily módon azt kell mondjam, hogy gyakran eléggé borús hangvételűre sikerül egy-egy versem. Általában úgy kezdek hozzá az íráshoz, hogy meghallgatok néhány, a kedélyállapotomhoz leginkább passzoló számot, és hagyom, hogy a zene sejtelmes hangulata magával sodorjon. Bizonyos értelemben, versírás közben korlátlan hatalom van a kezemben, mivel az első sortól a legutolsóig, én felelek minden szóért. Mindig ösztönösen alkotok. Amikor megszületik egy versem, általában tetszeni szokott, de pár hónappal, vagy évekkel később már jóval visszafogottabban tudok csak nyilatkozni a verseimről. Ha őszinte akarok lenni, csak elenyészően kevés versem állja ki az idő próbáját. Meglehetősen kritikus vagyok magammal szemben.

Úgy tudom, hamarosan megjelenik a tizedik verseskötete.

Így van, ha minden jól alakul, akkor idén tavasszal jelenik meg az „Egy a semmiből” című verseskötetem a Magyar Napló kiadó gondozásában. Ezt követően viszont a következő néhány évben inkább regényírással szeretnék foglalkozni.

Miről ír regényt?

Apámról fog szólni, és valószínűleg családregény lesz: „Amikor szabad voltam” címmel. Bízom benne, hogy lesz rá elég időm, kemény munka vár rám. Ahogy már említettem, nálam az írás teljesen ösztönös folyamat, gyakran szoktam mondani, hogy írás közben a tudatalattimmal táncolok.

Beszéljünk kicsit a vallásról, mert az is nagy szerepet játszik az életében.

Mióta az eszemet tudom, hiszek Istenben, ezzel nincs semmi problémám. Nem kérdés számomra, hogy a járványhelyzet valamennyiőnknek megtanította, hogy minden viszonylagos: aminek korábban túl nagy jelentőséget tulajdonítottunk, az ma már szinte érdektelen, marginális szintre került. Főleg a múlt év tavaszán jelentősen átértékelődtek bennem a dolgok.

Mire gondol?

Rájöttem, hogy napjainkban a nyugati civilizált társadalomban jódolgukban vesznek meg az emberek. Sőt, egyik idevágó versemből idézve: „A legfontosabb dolgokat tekintve változott valami? A legfontosabb dolgokat tekintve soha semmi sem változik.” Tehát, amíg nem tévesztjük szem elől, hogy az élet csak egy bolhacirkusz, létezésünk szellemvasút programja pedig meghatározott ideig tart, addig nincs okunk elkenődni.

Borítókép: Bagi Iván előadóművész, műsorvezető, Kamera Hungária-díjas humorista, író, költő a Bagi-Nacsa Orfeuma című tv-műsor felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda úti gyártóbázisának stúdiójában 2019-ben

Ezek is érdekelhetik