Írd alá!

2020.08.11. 13:51

A székely kezdeményezés támogatására buzdít a Vujicsics együttes (videó)

Nekik a magyarországi délszláv kisebbség tagjaiként is fontos a petíció sikere.

Szentendre, 2014. július 3. Eredics Kálmán, Eredics Áron, Brczán Miroszláv, Szendrõdi Ferenc, Borbély Mihály, Eredics Gábor és Vizeli Balázs, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics Együttes tagjai (b-j) a szentendrei Vujicsics téren 2014. július 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Legutóbb a Müpa által létrehozott autósmozi nézőinek játszottak a Vujicsics együttes tagjai, akiknek – hasonlóképp oly sok előadóhoz – a koronavírus-járvány miatt ezen a nyáron elmaradtak a koncertjei. A zenekar két tagja, Eredics Gábor és Brczán Miroszláv az Írd alá! kampány videósorozatában üzent délszláv hallgatóságának, amelyben a székely kezdeményezés aláírására buzdít. Szavaik szerint hasonlóképp az együttes küldetéséhez, a petíció is a sokszínű kulturális hagyományokért szállt síkra.

„Mást sem teszünk több mint 45 éve, mint hogy mindenhova, ahova meghívnak bennünket, Ausztráliától Kuvaiton át Európa szinte bármely országába, magyarországi kisebbségi zenét játszunk. A koncert végén azzal a tudattal állnak fel az emberek, hogy Magyarország nagyon gazdag lehet, ha a kisebbségi zenei kultúrája is ilyen nagyszerű és ilyen élvezettel adják elő” – fogalmazott Eredics Gábor, a délszláv zenei hagyományokat ápoló Vujicsics együttes tagja abban a videóban, amit az Írd alá! kampány munkatársai készítettek.

Szentendrén működnek, de Pomázról indultak egykor a művészek, ezen a környéken pedig már megszokták, hogy bárki megszólalhat svábul, szerbül, szlovákul, magyarul vagy cigányul, mert az emberek értik és tisztelik egymást.

„Az a tapasztalatunk, hogy sokkal szebb dolog, amikor a kultúrák egymást gazdagítják, mintha nem érintkeznek, vagy akár konfrontálódnak. Ezért írtuk alá a székely kezdeményezést”

– hangsúlyozta Eredics Gábor.

Szülei és nagyszülei is szerbek voltak Brczán Miroszlávnak, aki Budakalászon nőtt fel, ennélfogva saját bőrén tapasztalta a nemzetiségi létet. Mint mondta, soha nem származott ebből baja, sőt előnnyé kovácsolta többes identitását a Kossuth-díjas zenész.

Felidézte, hogy annak idején ha nagyszülei kimentek a földre kapálni, és a sváb nemzetiségűnek előre köszönt a szerb, onnantól svábul ment a társalgás. Ha azonban szerbül köszöntek előre, akkor szerbül beszélgettek tovább. „Tehát a svábok tudtak szerbül, magyarul, és a magyarok többsége is beszélte ezt a két nyelvet, akárcsak a szerbek a svábot és a magyart. Nekem nagyon megtetszett ez az attitűd, és amit a Vujicsics együttes csinál, messzemenően illeszkedik ebbe a gondolatba. Gyerekkorunk óta a többes kultúra hatott ránk. Később elkezdtünk kitekinteni Baranyába és a horvát zenei hagyományokkal is foglalkozni.”

Az Írd alá! kampány november 7-ig gyűjthet újabb támogatókat négy további uniós tagországban, amelyek között Pesty László kampányfőnök célországként jelölte meg Horvátországot. Jelenleg az aláírások mindössze 5 százalékát sikerült megszerezni déli szomszédunknál.

Borítókép: Eredics Kálmán, Eredics Áron, Brczán Miroszláv, Szendrődi Ferenc, Borbély Mihály, Eredics Gábor és Vizeli Balázs, a Vujicsics Együttes tagjai (b-j) a szentendrei Vujicsics téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában