örömmel vállalta

2020.03.03. 07:40

Vallási nagykövet lesz Szikora Róbert

A zenészt kérték fel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus arcának.

Budapest, 2019. december 21. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b) és Szikora Róbert énekes az Égre néző címmel megjelent, istenes verseket tartalmazó válogatáskötet bemutatóján a budavári prímási palotában 2019. december 21-én. A verseket Vadász Ágnes válogatta, a kötetet, amely a Szent István Társulat gondozásában jelent meg, Kemény András szerkesztette. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Óriási megtiszteltetés érte a zenészt, felkérték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus arcának. Dolgozhat is, amit örömmel vállalt. Már találkozott Erdő Péter bíborossal és Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel.

A nemzetközi rendezvényen, szeptember 13–20. között, a katolikus egyház tanítása szerint az oltári szentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik. Szikora Robit a kongresszus sajtófőnöke kereste meg, hogy együttműködésre kérje.

Váratlanul hívott fel, pont a születésnapomon – mesélte a zenész a Borsnak. Úgy éreztem, ez óriási ajándék valahonnan fentről. Találkoztunk, elmondta, hogy én lennék a rendezvény egyik nagykövete, az arca. Az előmunkálatokban is részt vehetek, mint hitvalló, tanúságtevő. Sok keresztény színész, művész van, de ebben a műfajban engem választottak. Ezután elmentünk az Égre néző című verseskötet bemutatójára, ahol találkoztam Erdő Péter bíborossal. Közvetlen, nagyformátumú személyiség, olyan, akire azt mondják, finom ember.

Robi több rendezvényen is részt vett, karácsonykor például a Vörösmarty téren gyűltek össze, legutóbb pedig egy hete Esztergomban járt. „Ott Böjte Csabával találkozhattam. Gyerekkorom óta vallásos vagyok, nemes feladatnak érzem. Boldogan segítek, hiszen élő téglája vagyok az egyháznak. Sok feladatom lesz, de erről még nem tudok beszélni.”

A zenész a lapnak felidézte azt a 48 évvel ezelőtti pillanatot, amikor megerősödött a hite:

„1972-ben a Ferm együttesben játszottam, nyár volt, majd negyvenfokos hőség. Elmentem a siófoki nagytemplom előtt, amikor azt mondta a kis angyal bennem, hogy használd ki, bent hűvös lehet. Bementem, mint egy előkelő idegen, aki csakúgy nézelődik. Járogattam templomba, de addigra kiszáradt a hit bennem. Néztem a szobrokat, beültem a padba, és egyszer csak arra eszméltem, hogy térdelek, és azt hajtogatom: ne haragudj, bocsáss meg, szeretlek. Ezt ismételgettem, mint egy imamalom, ez jött a szívemből. Ez a legsűrűbb gyónás személytől személyig. Ez volt az első megtérés. Hatalmas ereje volt, nem tudom elfelejteni. Más ember jött ki a templomból. Minden megtérés Istennel kapcsolódik össze. Csak azt akarja a jóisten, hogy megvalld a bű­neidet, az már ki van fizetve. Jézus a kereszten megfizette. Isten kegyelmét, szeretetét érezzük.”

Már tudni lehet, hogy a kongresszusra eljön a pápa is a Vatikánból Budapestre.

„Úgy tudom, nagy valószínűséggel jön a kongresszus záróeseményére. Persze, hogy várom! Szent Péter utódját ki ne várná? Rajta van a gyűrű, a Szent Péter-gyűrű, ami Krisztus által került oda. Azt szokták megcsókolni. Ha úgy hozza az élet, boldogan élem majd meg azt a helyzetet. Nagyon megtisztelné a pápa a kongresszust, ha eljönne. Ezért is óriási dolog. Pápa 1991-ben járt Magyarországon, és 1938-ban volt utoljára eucharisztikus kongresszus. Az utóbbiról a dédnagymamám fia készített fényképet a Hősök terén, amit történetekkel együtt őrzünk a családi legendáriumban” – mondta a lapnak a zenész.

Borítókép:

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Szikora Róbert énekes az Égre néző címmel megjelent, istenes verseket tartalmazó válogatáskötet bemutatóján a budavári prímási palotában 2019. december 21-én.

MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában