Befolyásos elkövetők

2018.01.19. 12:43

The Guardian: szexuálisan zaklattak több, az ENSZ-ben dolgozó nőt

Az áldozatok esetleges panaszai következmény nélkül maradtak, az elkövetők pedig büntetlenül folytathatják tevékenységüket – írta a The Guardian című brit napilap csütörtökön.

A lap az ENSZ több egykori és jelenlegi alkalmazottjával készített interjút. Közülük 15-en azt vallották, hogy az elmúlt öt évben volt ilyen tapasztalatuk, heten pedig jelentették is ezt a világszervezet illetékeseinek. Az érintettek nevük elhallgatását kérték a The Guardiantől. A panaszok a szóbeli zaklatástól a nemi erőszakig terjedtek.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt ígérte, könyörtelenül fog eljárni az ügyben, amely érinti a nemek közötti egyenlőség és a hatalmi egyenlőség kérdését – mondta Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő New Yorkban a lap szerint. A világszervezet vezetője zéró toleranciát hirdetett, valamint azt tervezi, hogy meghallgatja a munkatársakat a témában, és létrehoz egy, a problémával foglalkozó részleget.

A The Guardian szerint sokan tartanak attól, hogy visszaüt rájuk, ha jelentést tesznek a történtekről.

„Ha jelented, akkor a karrierednek befellegzett” – vélekedett az egyik nő.

Három nő számolt be arról, hogy elveszítette munkáját, vagy elbocsátással fenyegették meg azért, mert panaszt tett. A tettesek – köztük egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő – eközben háborítatlanul folytathatták tevékenységüket.

Egy nő azt mondta, hogy felettese megerőszakolta. A belső vizsgálat azonban az orvosi vélemények és a tanúvallomások ellenére úgy találta, nincs elegendő bizonyíték ennek alátámasztására. Ő is elveszítette állását.

A beszámolók rendszerszintű problémákra világítottak rá a belső vizsgálatoknál. Feljelentés esetén folyamatos a nyomás a sokszor hatalmi pozícióban lévő elkövető felől a vizsgálatot folytató szakértőkön és az áldozaton.

Egy állítólag megerőszakolt nőnek azt mondta az illetékes ENSZ-ombudsman, hogy nem tehet érte semmit, mert egy magas rangú tisztségviselő megfenyegette.

„Barátokat, kollégákat mozgósítanak ellened” – erősítette meg egy szexuális zaklatást elszenvedő segélymunkás.

Peter Gallo, a panaszokat vizsgáló ENSZ-szerv korábbi munkatársa azt mondta: gyakran előfordult, hogy figyelmen kívül hagytak bizonyítékokat, és elferdítették a tényeket.

„Nyomozóként azt mondták nekem, hogy sohase kérdezzek puszta kíváncsiságból” – tette hozzá. „Az egyetlen szabály, hogy ne szégyenítsük meg nyilvánosan a szervezetet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában