FENNTARTHATÓSÁG

2018.12.19. 11:45

Villamosenergia-piaci jövőképet készít az ITM

Küszöbön állnak a napelemtenderek.

Az innováción alapuló gazdasági növekedés és ösztönzők sora segíti a klímacélok elérését, hangsúlyozta Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a szerdai Világgazdaságnak adott interjújában.

Magyarország készülő energetikai és klímastratégiája az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának 40 százalékos csökkentését jelölheti meg 2030-ra 1990-es bázison, míg a megújuló energia végső felhasználásból való részesedése a tervezet szerint 20 százalékra nő

– mondta Kaderják Péter. A 2011-ben megfogalmazott stratégia új változatának jövő nyár végére kell elkészülnie, a két terület közös cselekvési terve 2019 végére áll össze.

Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a klímavédelmi intézkedésekre vonatkozó ellenzéki kételyekre reagálva a lapnak hangsúlyozta:

Magyarország – tehát nemcsak a kormány, hanem az önkormányzatok, a vállalatok és a lakosság – európai összevetésben is kiemelendő eredményt ért el az egy főre jutó hazai szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

A stratégia szerint az ÜHG visszafogásának fő területe az energiafelhasználás mérséklése, a megújuló energiaforrások hasznosításának növelése és a közlekedés zöldítése. Mindezt az innovációra támaszkodó dinamikus gazdasági növekedés fenntartása mellett kell végrehajtani – mutatott rá Kaderják Péter.

Az e téren kínálkozó lehetőségek felmérésére már létrejött az ITM-ben az Energetikai Innovációs Tanács, amely hét munkacsoporttal működik. Az ÜHG-t érintő intézkedések között lakossági oldalon értékes ösztönző a Magyar Fejelsztési Bank nulla százalék kamatozású, 20 éves futamidejű energiahatékonysági hitele, amelyet felértékel a kamatok emelkedése is. A vállalati szférában már jól működik az energiahatékonysági eredményekhez kötött társaságiadó-kedvezmény. A kkv-k számára a Ginop 4-es programon belül 2019 első felétől elérhető támogatás a napenergia felhasználásával történő energiaigény-mérséklést ösztönzi majd.

Végül a nagyvállalatokat és az erőműveket az is a környezetkímélőbb és hatékonyabb tevékenység felé tereli, hogy tavaly 5 euróról 20 euróra nőtt az ÜHG-kibocsátás után fizetendő kvóta ára.

Lökést kap az energiastratégia másik kiemelt célkitűzése, a megújulók részarányának növelése is. Bár az elmúlt három-négy évben évről évre megduplázódtak a megújuló alapú – alapvetően fotovoltaikus – hazai beépített kapacitások, a területnek újabb lendületet adhat, hogy 2019 elején megjelennek az első kapacitástenderek a METÁR (megújuló támogatási rendszer) keretében. Ezek a fél megawattosnál nagyobb létesítményekre vonatkoznak, a kisebbek nem engedélykötelesek.

A kormány az ITM feladatául szabta egy új árampiaci jövőkép felvázolását is.

Ennek részeként az államtitkárság a jövő év elején szakmai vitát szervez olyan kérdésekről, mint az új gázüzemű erőművek üzembe helyezésének szükségessége, az erőművi kapacitáspiac létrehozása, vagy az energiatárolás életképes módjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában