lépést tartani

2019.04.07. 07:10

Új szakmákat teremt a technológiai fejlődés

A kínai gazdaság minőségi növekedését jelzi, hogy egyre több ipari robotrendszereket üzemeltető szakemberre és drónpilótára van szükség.

A Chinese guest takes a picture of a food delivery robot in the restaurant at Alibaba's futuristic hotel "Flyzoo Hotel" in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 17 December 2018. Alibaba Group opened its first "future hotel" featuring robot staff as the Chinese e-commerce giant is leading the next generation of hospitality. The Flyzoo Hotel in Hangzhou city, Zhejiang province, where Alibaba is headquartered, has a number of automatons available to help guide and accommodate guests. In addition to robotic assistance, the hotel also features other high-tech capabilities, like automatic self-service check-in with rooms that open upon a scan of the guest's face. Patrons can also adjust their room's temperature, lights and various appliances through voice commands thanks to a smart hub.

Forrás: AFP/IMAGINECHINA

Fotó: STRINGER

Lépést tartva a gyors technológiai fejlődéssel új szakmákat és foglalkozásokat vettek hivatalos nyilvántartásba Kínában.

A kínai emberi erőforrás és szociális minisztérium a nemzeti piacfelügyelettel és a nemzeti statisztikai hivatallal karöltve tizenhárom új foglalkozást vett hivatalos nyilvántartásba.

Külön szakma művelőiként tartják majd nyilván ezentúl egyebek között a mesterséges intelligencia technikusokat, a dolgok internete technikusokat, a big-data technikusokat, a drónpilótákat, a mezőgazdasági menedzsereket, valamint az iparirobot-rendszerek üzemeltetőit.

Azzal párhuzamosan, ahogy a kínai gazdaság a mennyiségiből minőségi növekedésbe vált át, egyre nő a munkaerőpiaci igény a technológiai fejlődés által teremtett új szakmák művelői iránt – írja a minisztérium közleménye.

A kifejezetten a mesterséges intelligencia, a dolgok internete, a big-data és a számítástechnikai felhő alkalmazások fejlesztésével foglalkozó magas képzettségű szakemberek külön is keresettekké váltak a munkaerőpiacon. Az emberi munkát felváltó robotok terjedésével keresetté váltak az ipari robotrendszereket üzemeltető szakemberek. A biztonsági, felügyeleti, fényképészeti és mezőgazdasági feladatokra használt drónok terjedésével pedig a drónpilóták iránt nőtt meg az igény.

Kínában 1999-ben jelent meg az első, 1838 foglalkozást felsoroló hivatalos szakmai nyilvántartás. A lista 2004 és 2009 között további 120 szakmával bővült, az első nagy felülvizsgálat 2010-ben volt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!