piaci helyzet

2019.12.03. 06:33

Tovább emelkedhet a bolti tej ára

A jelenlegi árszint még mindig csak részben fedezi a feldolgozók költségeinek növekedését.

Valkó, 2015. április 2. A Fuchs-Tej Kft. dolgozója fejõskelyheket helyez fel egy tehén tõgyére a cég valkói üzemében 2015. árpilis 1-jén. Három évtized elteltével megszûnt a tejkvótarendszer az Európai Unióban: a gazdálkodók április 1-jétõl annyi tejet termelhetnek büntetlenül, amennyit csak akarnak. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az uniós áremelkedés mértékét meghaladva – igaz, az európai átlagnál alacsonyabb szintről indulva – az elmúlt fél évben 6 százalékkal emelkedett a nyers tej felvásárlási ára – ismerteti a keddi Világgazdaság.

A gazdasági napilap cikke szerint a magasabb árak megjelentek a feldolgozói átadási, majd a fogyasztói árakban is, de a jelenlegi árszint még mindig csak részben fedezi a feldolgozók költségeinek növekedését.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a nemzetközi piaci helyzet, a várhatóan folytatódó nyerstejár-emelkedés és a forint-euró árfolyam változása is a fogyasztói árak további emelkedésének irányába hat.

A magyarországi nyers tej felvásárlási árának emelkedése megjelent a főbb tejtermékek feldolgozói átadási árában is: a túró, valamint a savanyított tejtermékek 6, a tejföl 4,5, a vaj pedig közel 4 százalékkal drágult.

Ugyancsak 4 százalék körüli növekedésen van túl a fogyasztói tej feldolgozói átadási ára, kivéve a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejet, amelynek jellemzően stagnált az ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában