finanszírozás

2019.06.24. 09:27

Többen vesznek fel lakáshitelt az új ingatlanokra

A korszerűsítés szinte teljesen háttérbe szorult a felhasználási célok között.

Jelentősen nőtt az elmúlt egy évben az új lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáshitelek aránya. Ezzel együtt a kölcsönök bő héttizedét még mindig használt ingatlan megvásárlására fordítják a háztartások – írja a Világgazdaság.

Érezhetően nőtt az év első négy hónapjában az új lakások vásárlására és építésére felvett lakáshitelek aránya az új kihelyezésekben: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint január és április között a kölcsönök 22 százalékát fordították új ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 16,5 százalékkal.

Ezen belül új ingatlanok vásárlására az összes lakáskölcsön 11,2 százalékát költötték a háztartások, építésre és bővítésre 10,8 százalék jutott.

Ezek szerint 2019 első négy hónapjában 62,4 milliárd forintnyi lakáshitelt fordítottak új ingatlanok vásárlására vagy építésére az ügyfelek.

Az új lakások térnyerése mindenképpen örvendetes a friss lakossági ingatlanhitel-portfólióban, ám

a használt lakások vásárlásának dominanciáját egyelőre semmi sem veszélyezteti a felhasználási célok között.

Az MNB adatai azt mutatják, hogy még az idei év első harmadában is meghaladta a 71 százalékot az arányuk, igaz, már szabad szemmel is látható a csökkenés az egy évvel korábbi, csaknem 74 százalékhoz képest.

Az új lakások térnyerésének a lakáshitel-kihelyezéseknél több oka is lehet.

Az egyik, hogy fokozatosan bővül a választék az új ingatlanokból: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

az idei első három hónapban az egy évvel korábbinál csaknem 8 százalékkal több, összesen 3661 új lakás épült.

(Az épülő lakások 56 százaléka készült értékesítési céllal, 42 százalékuk saját használatra, míg bérbeadásra 2 százalék.) A másik, hogy az elérhető állami támogatási programok szintén ösztönzik az új lakások vásárlását, amelyeknek az ára egyébként már sok esetben alig vagy egyáltalán nem magasabb a használt lakóingatlanokénál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában