Óvatosság

2018.03.02. 12:24

Szigorítja a sertéspestis elleni védekezést a Nébih

A jelenleg érvényesnél is szigorúbb intézkedések várhatók annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis elkerülje hazánkat. Az országos főállatorvos új határozata jelentősen kiterjeszti a magas és a közepes kockázati besorolás határát - ismerteti a pénteki Magyar Idők.

Nyírjákó, 2011. november 22. Koca szoptatja malacait a nyírjákói sertéstelepen. A Startmunka kistérségi mintaprogram keretében hat nyírjákói Start kártyás munkavállaló tanulja a sertéstenyésztést. A közfoglalkoztatási program elsõ, október 20-tól december 31-ig tartó szakaszára közel 3 millió forintot kapott a település. MTI Fotó: Balázs Attila

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte: az új határozat célja a vírus magyarországi megjelenésének megelőzése. A korlátozó intézkedések főként a vaddisznókra és a külföldi hústermékekre vonatkoznak majd, hiszen a vírus a legkönnyebben a vadállatokkal vagy fertőzött étellel kerülhet be az országba. Ez utóbbi miatt a gyorsforgalmi utak és főutak mentén, vonat- és buszpályaudvarokon, kamionparkolókban összegyűjtött hulladék megsemmisítésére az ország egész területén fokozottan ügyelniük kell az üzemeltetőknek.

A helyzet 2017 januárja óta egész Európában tovább romlott, a betegség Romániában, a Moldovai Köztársaságban és Csehországban is felütötte a fejét. A hatóság munkacsoportja ezért újra kijelölte azokat a területeket, ahol alacsony, közepes, illetve magas a betegség megjelenésének a kockázata. Az új határozattal ez utóbbi két kategória lényegesen bővül – ismerteti a napilap.

A magas kockázatú területeken nem kell nagyobb változásra számítani, míg a jelentősebb változás a közepes kockázatú területeken várható. Az új határozat ugyanis itt is bevezeti a magas kockázatú területen érvényes intézkedések többségét – ismerteti a napilap.

Borítóképünk illusztráció.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában