Szponzorált tartalom

2020.12.08. 17:03

Spórolni az autópálya-matricával? Lehetséges!

A járványhelyzetben egyre többen döntenek úgy, hogy autóba ülnek a tömegközlekedési eszközök használata helyett. Érthető a döntés, még akkor is, ha többe kerül így az utazás, de a költségeken lehet csökkenteni.

Természetesen teljesen mások a közlekedési viszonyok és körülmények falun, városon és afővároson belül is.Ha lakóhelyükön belül közlekedünk nap mint nap munkába, vagy visszük a család többi tagját óvodába, iskolába, munkába, akkor a legjobb költségcsökkentő megoldás, ha tele a kocsi a családtagokkal.

Ha pedig minden nap ingázunk az otthonunktól a munkahelyig, iskoláig, ami másik városban van, akkor érdemes megfontolni, hogy milyen útvonalon a legcélszerűbb haladni idő és pénz szempontjából. Szóval, ha eddig eszünkbe sem jutott, hogy lehet spórolni a pályamatricával, akkor most adunk néhány tippet és ötletet, aminek köszönhetően akár több ezer forinttal is több maradhat a családi kasszában.

Reggeli dugó a városban

Autó- és úthasználati szokások

Ahhoz, hogy a pályamatrica segítségével megtakaríthassunk egy kis pénzt, először át kell gondolnunk az utazási, vezetési szokásokat, és azt, hogy hol és mit lehet ezeken változtatni, illetve mik az elsődleges szempontok. Ha abból indulunk ki, hogy az egész család autóval közlekedik, akkor a tömegközlekedésre fordított bérletek ára máris átcsoportosul az üzemanyag költségbe.

Ám nemcsak az üzemanyag költségekkel kell számolunk, hanem például a karbantartással is, akkor a téli gumitól kezdve, a kötelező, a casco, a szervizek,javítások, az autómosások... sok-sok ezer, tízezer forintnyi rejtett költség is benne lesz még a kalapban egy hónapra vagy az egész évre vetítve. Így már világos, hogy egészen meglepő összegről beszélünk.

A vezetési stílus is beleszámít abba, hogy mennyi üzemanyagot fogyaszt az autó. Emellett nem mindegy, hogy sokat kell állni a dugóban, vagy hosszabb távot megyünk, és azt milyen úton tesszük meg.

A megfelelő pályamatricával is spórolhatunk a költségeken

Mit lehet tenni?

Az utak reggelente nagyon leterheltek, főleg fél 7 és 9 óra között. Ezt minden nap megtapasztalják azok, akik Budapestre igyekeznek bejutni az agglomerációból, Pest megyéből vagy távolabbi megyékből. Ha van rá lehetőség, keressünk alternatív útvonalakat, vegyük igénybe az ingyenes gyorsforgalmi utakat is.

Az autópálya ugyanakkor még így is a leggyorsabb haladást biztosítja a messzebbről érkezők számára is, a többi út ugyanúgy megtelik, csak azok rendszerint egysávosak, kisebb forgalmat bírnak el és alacsonyabb a megengedett sebesség is.

A jövő évi utazások megtervezésében jól jöhet a megyei matrica kalkulátor, ami egy megyei útvonal tervező.Segítségével könnyen kiszámíthatjuk, hogy melyik a legoptimálisabb útvonal anyagi szempontból, ha egyik megyéből a másikba vagy Budapestre szeretnénk eljutni.

Mikor melyik matricát érdemes megvenni?

Sokan inkább részletekben szeretnek kisebb összeget fizetni, minthogy egyszerre legyen egy nagyobb kiadás. Ha belegondolunk, az autópálya matricákkal is ez szokott lenni a helyzet. Egy család, akinek van autója, valószínűleg többször is használ díjfizetős útszakaszt egy szünidő, hosszú hétvége, síelés, nyaralás, kirándulás, rokon látogatás vagy akár a napi szintű ingázás során.

Ha egy évben 12-nél többször vásárolunk 10 napos autópálya-matricát, akkor mindenképpen megéri már az éves autópálya-matricát megvenni, aminek ára D1-es járműkategóriájú személygépkocsira 44660 Ft lesz 2021-ben. Ha csak alkalmi autópálya használók vagyunk, akkor maradjunk a 10 naposnál. Ha rendszeresen vásárolunk havi matricát, akkor az éves matrica már a 9. havi matricánál behozza az árát.

Amire még érdemes figyelni, hogy egy havi matrica ára 4 970 Ft, és ezzel az összes díjfizetős gyorsforgalmi utat használhatjuk. Ha olyan utazásra készülünk, ami több mint 10 napos, vagy egy adott hónapban 10 napon túl, de kétszer vagy többször is használjuk az autópályát, vásároljunk inkább havi autópálya-matricát.

A megyei matrica ára megyénként 5 200 Ft. Könnyen lehet, hogy elég 1-1 ilyen típusú matricát megvenni, és mellé alkalmanként a 10 naposat, vagy a havit. Ám az is lehet, hogy úgy éri meg leginkább az autózás költség szempontból, hogy a megyei matrica földrajzi érvényességének a végén inkább ingyenes útszakaszon folytatjuk az utunkat.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!