terjed a kór

2019.01.18. 06:33

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése a régióban, már a szlovák gazdák is attól tartanak, hogy rövid időn belül náluk is megjelenik a jelentős gazdasági kárral járó, az emberre nem veszélyes megbetegedés

A Magyar Idők pénteki száma szerint a hatóságok még szigorúbb előírások bevezetésével védekeznének a vaddisznók terjesztette kór ellen, bár Szlovákiában egyelőre nem találtak fertőzött állatot a hatóságok.

A lap felidézte, hogy nemrég Magyarországon a Borsod-­Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemében mutatta ki az ASP vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A beteg állatra pár száz méterre a szlovák-magyar határtól találtak rá. Rudolf Smriga, a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet rimaszombati fiókjának igazgatója szerint emiatt további óvintézkedéseket vezetnek be a járásban: így például a vadászat ideiglenes betiltása, a sertések szállításának leállítása és a sertéstenyésztéssel kapcsolatos szigorítások is felmerülnek az Új Szó szlovákiai napilapnak adott nyilatkozata szerint.

Mivel a fertőzés miatt indokolt esetben a teljes állatállomány likvidálását is elrendelhetik, az afrikai sertéspestis miatt a szlovák hatóság már tavaly több veszélyzónát jelölt ki az országban. Ezeken a területeken óvintézkedéseket vezettek be, például minden elejtett vaddisznó tetemét kötelezően meg kellett vizsgáltatni. Rudolf Smriga szerint tavaly az összes vizsgált minta negatív volt.

A lap közölte, Magyarországon eddig sikerült megóvni a házisertéseket a betegségtől, az országban előforduló esetek mindegyike vaddisznókat érintett. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez továbbra is így maradjon. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet javaslata alapján a napokban online képzés indult. Az országos főállatorvos által előírtak szerint a fertőzött területen egyéni vadászatot csak járványvédelmi képzésen részt vett és eredményesen levizsgázott vadász folytathat, ahogy társas vadászat vezetésével is csak ilyen szakember bízható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában