Csúcsok után zuhant az arany ára

A politikai és geopolitikai feszültség éleződése, a kereskedelmi háború, a hongkongi összecsapások, az argentin pénzügyi válság, tetézve az államkötvények hozamának esésével keddi kezdetén hatéves csúcsra lendítette az arany jegyzését.

A fém árfolyama azonban gyorsan zuhanni kezdett, amikor bejelentették, hogy Washington elhalasztja néhány büntető vámtarifa bevezetését.

Csakúgy mint az értéktőzsdéknek, az aranypiacnak sem volt szokványos napja kedden. A fém profitált a politikai és gazdasági kockázatokból, és a jegyzés dél tájban 2013 tavasza óta a legmagasabb szintre hágott, elérte az unciánkénti (31,104 gramm) 1535,11 dollárt.

Kora délután bekövetkezett a fordulat, miután az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala bejelentette, hogy „egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonsági és egyéb más okok miatt” kivételt tesznek és levesznek több terméket a szeptember 1-jétől 10 százalékos pótvám hatálya alá eső kínai importcikkek listájáról.

Befektetők ebből arra következtettek, hogy a Trump-adminisztráció békülékeny gesztusa egy szélesebb körű megegyezés szándékának előjele. A fém jegyzése a hír vétele után közel két százalékkal esett. Az azonnali piacon a jegyzés az 1493,64 dollárra, az 1500 dolláros lélektani szint alá esett.

„Noha a fejlemény nem befolyásolja drámaian az aranypiac kedvező kilátásait, rövid távon fékezi lendületét” – mondta Tai Wong, a BMI brókercég illetékes vezetője.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
lopás
Megvertek, majd kiraboltak egy férfit Rákóczibányán
problémák / 18 perce
Egy színész már az indulás előtt kiszállt a világ legdrágább sorozatából
Will Poulter fontos szerepet kapott volna A Gyűrűk Ura világában játszódó szériában.
almanach / 28 perce
Bemutatkozik Nagyoroszi, a remek lehetőségek faluja
Lászlók Judit
baleset / 41 perce
Megsérült egy nő, aki egy guruló autót akart megállítani Balassagyarmaton
újdonság / 46 perce
Videón a PlayStation 5 egyik első játéka
Csodás kezdeményezés / 58 perce
Apró könyvtárak lesznek a telefonfülkékből Norvégiában
fontos kérdések / 1 órája
Gulyás Gergely: a magyar Országgyűlés dolga a népakarat érvényesítése
drágakő / 2 órája
Egyre népszerűbb az ezüst