drákói szigor

2018.02.27. 17:25

A németek és az olaszok is kitiltanák a dízelautókat a városokból

Egy mai döntés értelmében a szennyezett levegőjű német városok vezetése a jövőben a légszennyezettség csökkentése érdekében megtilthatja a dízelüzemű autók közlekedését. 2024-től várhatóan Róma belvárosa is dízelmentes övezetté válik.

A német közigazgatási bíróság döntése szerint az önkormányzatok a hatályos jogszabályok alapján megtilthatják a dízelüzemű járművek használatát azzal a céllal, hogy a település levegőjének minősége megfeleljen az európai uniós előírásoknak, de ügyelniük kell az arányosság elvének betartására, és csak végső megoldásként rendelhetik el a tiltást.

A döntés több millió tulajdonost érinthet Németországban, járműveik értéke a használat korlátozásának lehetősége miatt csökkenhet, és ebbe Andreas Korbmacher tanácsvezető bíró szavai szerint bele kell törődniük, kártérítést nem követelhetnek.

A motor átalakítása a gyártókat terhelheti meg milliárd eurós nagyságrendű költségekkel.

A bíróság két város, Stuttgart és Düsseldorf ügyében döntött, de az ítélet irányadó a többi 17 nagyvárosnak is, ahol a főleg a dízelmotorok üzemelése révén keletkező nitrogén-oxid-szennyezés meghaladja a levegőminőségi előírásokban rögzített határértéket.

A bíróság arra kötelezte az önkormányzatokat, hogy vegyék fel a dízelüzemű járművek kitiltásának lehetőségét a levegőminőség javítását célzó intézkedési tervükbe.

Stuttgart esetében kikötötték, hogy első lépésként a régebbi – például az Euro-4 környezetvédelmi besorolású – motorral működő járművek kitiltását kell mérlegelni, és az Euro-5 besorolású motorral szerelt járművek használatát legkorábban 2019 szeptember 1-jétől korlátozhatják.

Azt is meghagyták, hogy bizonyos foglalkozási csoportokra és az érintett területek lakosságára kivételeket kell meg megállapítani.

Németországban nagyjából 15 millió dízelautót tartanak forgalomban, többségük hazai gyártmány. Az esetleges tiltások nem érintenék a nagyjából hatmillió Euro-6 besorolású járművet, így mintegy kilencmillió autó használatát lehet korlátozni. Azonban több millió dízelüzemű kisbusz, autóbusz, teherautó és kamion is közlekedik a német utakon.

Róma is bekeményít

Hasonló döntés született az olasz fővárosban is. Róma főpolgármestere, Virginia Raggi kedden jelentette be, hogy 2024-től a dízelautók nem közlekedhetnek a belvárosban.

Gyorsan kell cselekednünk a klímaváltozás ellen

- írta Raggi a Facebook-oldalán, ahol közzétette egy előző napi mexikóvárosi konferencián elmondott beszédét.

„Bejelentettem, hogy 2024-től betiltjuk a dízelautók használatát Róma központjában. Ha komolyan akarunk cselekedeni, vennünk kell a bátorságot arra, hogy szigorú intézkedéseket léptessünk életbe” – tette hozzá.

Raggi, aki az ellenzéki Ötcsillag Mozgalom politikusa, Párizs polgármesterének, Anne Hidalgónak a példáját akarja követni, aki tavaly a dízelautók párizsi betiltásának időpontját 2024-ben jelölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!