2020.09.18. 06:50
Minőségi termés várható a nógrádi szőlőből
Hamarosan megkezdődik a szőlő betakarítása. A termelők idén jó minőségű gyümölcsre számítanak. A katasztrófavédelem azonban a szüret veszélyeire figyelmezteti az embereket.
Forrás: NMH
Fotó: L. B.
Szűkebb hazánkban Hasznoson és Szendehelyen van jelentősebb terület, ahol szőlőtermesztéssel foglalkoznak. Utóbbi településen German Dániel családjával mintegy három és fél hektáron gazdálkodik.
A borász portálunknak elárulta, hogy ők bort készítenek belőle, de vannak, akik magát a gyümölcsöt értékesítik.
– Ez az év nagyon jól indult és minden adott volt egy ígéretes évjárathoz. A nyár eleje azonban eléggé csapadékosnak bizonyult. Szerencsére megfelelő növényvédelemmel meg tudtuk óvni a termést, így a közepesnél jobb termésre számítunk. Ez nem mennyiségben, hanem minőségben fog megmutatkozni – közölte German Dániel.
Hozzátette: a kora érésű terméseket már egy ideje elkezdték leszedni, hamarosan pedig megkezdődhet a szüret – ez azonban az időjárástól is függ.
A borász kitért arra is, hogy évről évre egyre nagyobb gondot okoz a vad. A szarvasok és az őzek ugyanis jelentős mennyiséget lelegelnek a gyümölcsből, és ezzel a termelők nem igazán tudnak mit kezdeni. Megyénk keleti részén, Szurdokpüspökiben is foglalkoznak a fürtös finomsággal, de sokan csak hobbiként. Így van vele Kovács József is, aki évek óta hódol szenvedélyének.
– Az idei termés szerintem nagyon jó lesz, hiszen nem volt olyan nagy hőség, bár tavasszal szárazság köszöntött be, de júniusban szerencsére sok eső esett – mondta el Kovács József.
A tari származású Nagy Lajos is jó minőségű szőlőre számít kertjében. Idén azonban kevesebb termett a gyümölcsből, mint tavaly. Problémaként említette, hogy a foltos szárnyú muslica rengeteg kárt okoz, ugyanis megrepeszti a vékonyabb héjú csemegeszőlőket, belerakja a petéit, amelynek következtében a termés megrohad és fogyasztásra alkalmatlanná válik. Természetesen lehet ellene védekezni és szükséges is, de ezt még a gyümölcs érése előtt kell legalább két héttel.
A szüret veszélyt is hordozhat.
– A korai érésű szőlőknél már érlelik a mustot a pincékben. A gyümölcs levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly kockázatot jelent. Szellőztetéssel és szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, valamint balesetet okozzon a gáz – hívta fel a figyelmet Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.
A szakember kitért arra is, hogy évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat.
– A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül. Ennek tünete a szédülés és a fáradtságérzet, amit eszméletvesztés, végül pedig fulladás követhet – hangsúlyozta Molnár Adrienn.
A szóvivő a pince rendszeres szellőztetését tanácsolta, de célszerű szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Mint mondta, alkalmazható az a közismert módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég oxigén a pincében. Ha az elalszik, életveszélyes a pincébe menni.