hazánkban

2019.06.11. 17:30

Meghaladta a 300 ezret a német vállalatok által teremtett munkahelyek száma

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar gazdaság így a német vállalatok jelentős segítségével lép át a szolgáltatások és a kutatás-fejlesztés által dominált korszakba.

Meghaladta a 300 ezret a német vállalatok által teremtett munkahelyek száma Magyarországon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a németországi Essenben folytatott tárgyalásainak szünetében.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Magyarország és a német vállalatok együttműködése a kölcsönös előnyökre alapul, hiszen a vonzó magyar beruházási környezetben a német vállalatok olyan beruházásokat tudnak végrehajtani, amelyek erősítik a világgazdaságban betöltött szerepüket, ugyanakkor növelik a hozzáadott értéket és a kutatás-fejlesztés arányát a magyar munkahelyeken.

A magyar gazdaság így a német vállalatok jelentős segítségével lép át „a szolgáltatások és a kutatás-fejlesztés által dominált korszakba” – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy újabb német nagyvállalati beruházásokra lehet számítani Magyarországon.

A miniszter Essenben és Stuttgartban folytat hivatalos tárgyalásokat olyan nagyvállalatok vezetőivel, mint a ThyssenKrupp, a Bosch, a Daimler és az SAP.

Elmondta, hogy több partnerrel zajlanak „gyümölcsözőnek tűnő tárgyalások újabb magyarországi beruházásokról”, amelyekről hamarosan konkrétumokról tudnak majd beszámolni.

Mindenesetre már most „jó hír, hogy a német vállalatok által Magyarországon foglalkoztatott emberek száma meghaladta a 300 ezret, így a magyar gazdaság növekedését kellőképpen támasztják alá a német vállalatok hazai beruházásai” – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv is „inspirálhat” további német beruházásokat, mert a kormány intézkedései csökkentik a munkára rakodó adóterheket és csökkentik a bürokráciát.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy „elképesztő erejű változások” zajlanak a világban, „egyáltalán nem túlzás arról beszélni, hogy egy új világgazdasági korszakba lépünk át”. A változások „tempójának diktálásában pedig komoly szerepet játszanak a német vállalatok, ami Magyarország számára jó hír”, mert a német és a közép-európai gazdaságok, és ezen belül a német és a magyar gazdaság „jelentős mértékben összenőtt”.

Ezért a német vállalatok nagy segítséget adnak abban, hogy „a magyar gazdaságot egy új dimenzióba léptethessük” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette, hogy a magyar és a német gazdaság kölcsönösen függ egymástól, és a kölcsönösen hat egymásra, ezt jelzi, hogy a külföldi beruházások 30 százaléka Németországból érkezik Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában