KSH

2019.09.27. 22:26

Jövő nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírás lesz

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező.

Jövő nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást végez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tízévenként elvégzett Agrárcenzus célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról és a szektorban bekövetkező változásokról – közölte a KSH pénteken.

Az adatfelvétel az árutermelő gazdaságok mezőgazdasági tevékenységét méri fel, és két szakaszban hajtják végre. Az Agrárcenzus 2020 adatszolgáltatói körének kijelölése különböző adminisztratív adatbázisokban elérhető információk alapján történik, így a korábbiaknál kevesebb adatszolgáltatót érint, amivel a KSH az adatszolgáltatói terheket szeretné csökkenteni.

A KSH közleményében hangsúlyozza: a pontos adatszolgáltatás kiemelten fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos jövőbeni döntések jó minőségű adatokon alapuljanak. A kapott adatok a gazdálkodók, a gazdasági, állami, civil szervezetek valamint az Európai Unió intézményei számára egyaránt fontosak.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja.

Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy a 2020. évi Agrárcenzus előzetes adatait már 2020 őszén megjelentesse a statisztikai hivatal. A végleges és részletes – bizonyos mutatók esetén településszintű – adatok előreláthatólag 2021 végén lesznek elérhetőek a KSH honlapján.

A felmérés a tervek szerint összesen mintegy 750 ezer címet érint. Az összeírás teljesen papírmentes lesz, az online kitöltés mellett az összeírók is elektronikus eszközökkel végzik majd a munkájukat.

További információ az Agrárcenzus 2020 mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában