emberarcú vizsgálat

2017.10.25. 07:13

Jól teljesít az adótraffipax

Az államnak és a vállalkozóknak is termeli a bevételt az adóhatóság tavasz óta működő ellenőrzési módszere.

A trükk az, hogy nincs trükk. A hatóság előre közzéteszi, mikor, hol és mit ellenőriznek majd a revizorok. A tapasztalatok szerint pedig az ilyen vizsgálatok idején sok érintett vállalkozásnál érezhetően megnő a bevallott forgalom és bevétel – írja szerdai számában a Magyar Idők.

A napilapnak nyilatkozó Tamásné Czinege Csilla, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkár elmondta, ez módszer azért kiváló, mert az adótraffipax időszaka alatt rögzített információk összehasonlíthatók a vállalkozó korábbi bevallásaiban szereplő adatokkal, egyben mércéül szolgálhatnak a jövőbeli adatközlések hiánytalanságának ellenőrzéséhez.

Mindebben pedig hatalmas szerep jut az online pénztárgépek rendszerének: az új típusú kasszák ugyanis rendszeresen közlik a beütött tételeket, és a NAV azonnal gyanút foghat, ha az előre meghirdetett ellenőrzéskor nagyon felszökik, utána pedig érezhetően visszaesik az érintett vállalkozások forgalma.

A folyamatot, vagyis az adótraffipax működését egy nyári ellenőrzés-sorozat tapasztalatait felidézve mutatta be a helyettes államtitkár. A hivatal Pest megyében tartott ágazati szemlét, amelyben a helyi fodrászokat, kozmetikusokat, műkörömépítőket és masszőröket keresték fel. A kiválasztott szalonokban és üzletekben a revizorok előre tájékoztatták a szolgáltatókat, hogy az adóhatóság az elkövetkező időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a tevékenységüket, ezután a NAV a környéken megkezdte az üzletek forgalmának megfigyelését, dokumentálását.

Bizonyos hiányosságokra már ekkor fény derült, de a lényeges mozzanatok ezután következtek – mondta a helyettes államtitkár. A revizorok szűkítették a kört, és csak nagyjából egy tucat vállalkozó helyzetét elemezték alaposabban. A különböző időszakok számláinak, bizonylatainak összevetésekor pedig kiderült, hogy

igencsak megugrott az érintettek bevallott, legális forgalma: a vendégek száma 228 százalékkal nőtt, a bevétel másfél millióval volt magasabb.

A legnagyobb növekményt a műkörmösöknél és a manikűrösöknél, valamint a masszőröknél tapasztalta a hatóság.

Tavasz óta több száz milliós többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek az újszerű tájékoztatási rendszer beindítása és az amiatt jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások pluszbefizetései nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!