infokommunikáció

2017.11.08. 16:48

Ingyen ismerkedhetnek az internettel a 65 éven felettiek

Indul a digitalizáció az aktív idősekért program.

Megjelent a kormány határozata a digitalizáció az aktív idősekért programról, melynek keretében az otthonukat elhagyni képes, 65. életévüket betöltött, munkaerőpiacról kilépett és nyugdíjkorhatárt elérő idősek számára országszerte térítésmentes felkészítést, mentori programot indítanak az alapszintű digitális írástudás elsajátítására.

A nemzeti fejlesztési miniszternek az idősügyi infokommunikációs modellprogram tapasztalataira építve 2018. december 31-ig gondoskodnia kell a program megvalósításáról a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével.

A kormány egyetért azzal is, hogy az idősügyi infokommunikációs modellprogram hátrányos helyzetű térségekre történő kiterjesztéséről szóló kormányhatározat alapján megvalósított II. Fázis program kiegészüljön a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. részéről felmerülő igényekkel, az ehhez szükséges informatikai eszközök és szolgáltatások beszerzéséről 2018. január 31-ig kell gondoskodnia a nemzeti fejlesztési miniszternek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség útján.

A kormány rendelkezik arról is, hogy az IKER1 és IKER2 képzést sikeresen elvégző, a II. fázisban részt vevő közfoglalkoztatottak ösztönző juttatásként Erzsébet utalványt kapjanak.

A határozat rendelkezik a határozat végrehajtásához szükséges forrásokról is, amelyekről a nemzetgazdasági miniszternek kell vissza nem térítendő támogatás formájában gondoskodnia. Az idei költségvetés terhére mintegy 208 millió forintot kell azonnali hatállyal biztosítani, a jövő évi költségvetés terhére pedig mintegy 993 millió forintot 2018. február 15-i határidővel.

Az aktív idősek számára indított program befejezéséről és eredményeiről a nemzeti fejlesztési miniszternek 2018. február 28-ig jelentést kell készítenie a kormány számára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) korábban közölte: a Segítő Kezek Nonprofit Kft.-vel közösen ötezer idős ember életminőségét javítják azzal, hogy digitális eszközökhöz juttatják őket. A program 2018. augusztus végéig 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg. A kormány döntése értelmében 480 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki a programot, melyben idén novembertől 5000 számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást biztosítanak ingyenesen az otthonukat elhagyni képtelen idősek számára.

A kormány szeptember 26-án fogadta el a digitalizáció az aktív idősekért programot, amely 2018 végéig további 100 ezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatának elsajátítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!